Ramljak potvrdio osumnjičenog Todorićevog menadžera za šefa Jamnice

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Vladin povjerenik Ante Ramljak potvrdio je Mislava Galića, osmoosumnjičenog u aferi Agrokor koji je pušten da se brani sa slobode, za predsjednika uprave Jamnice.

>>Uhapšen šef uprave Jamnice Mislav Galić

>>Osumnjičeni Todorićev direktor vratio se na posao i hvali Ramljaka: "Da nema njega danas ne bi bilo Jamnice"

Nedavno smo izvještavali kako su se Mislav Galić i Damir Kuštrak vratili na posao u Agrokoru nakon uhićenja i puštanja na slobodu, kao jedini "preživjeli" menadžeri iz Todorićeve garniture. Galić je na poslovnom skupu u Vodicama održanom prošlog tjedna hvalio vladu i Ramljaka da su spasili Jamnicu, dok je Kuštrak nedavno viđen na kavi s potpredsjednicom vlade Martinom Dalić

Početkom ovog tjedna Mislav Galić dobio je blagoslov od Ramljaka za uspješno odrađen posao, iako istražitelji sumnjaju da je s Todorićem i drugim menadžerima odgovoran za lažno prikazivanje vrijednosti imovine, precjenjivanje prihoda i prikazivanje lažne dobiti. 

Formalno je odluku donijela skupština Jamnice 28. studenog, o čemu su izvijestili na burzi, no kako najvećeg dioničara - Agrokor - predstavlja vladin povjerenik, jasno je da je odluka o dodjeljivanju razrješnice zapravo Ramljakova.


U dioničkim društvima dodjela razrješnice znak je da je član uprave ili Nadzornog odbora ispravno obavljao posao, dok uskraćivanje razrješnice predstavlja gubitak povjerenja, sukob interesa ili narušavanje ugleda.

Galić dobio razrješnicu, koja je uskraćena Todorićima i Lučiću

U slučaju Jamnice, Galić je dobio razrješnicu kao član uprave i Nadzornog odbora, dok je razrješnica uskraćena članovima Nadzornog odbora Ivici i Anti Todoriću te Tomislavu Lučiću, također akterima afere. Taj je Nadzorni odbor odobrio da Jamnica preuzme 27,1 milijardu kuna Agrokoru, što danas predstavlja golem teret za kompaniju, zbog čega je cijena dionica kompanije na burzi drastično potonula.





Galić je bio dugogodišnji Todorićev menadžer, postao je direktor Leda 1998., sa samo 26 godina. Uz funkciju izvršnog potpredsjednika Agrokora za poslovnu grupu Hrana, 2016. je preuzeo i Jamnicu. Sin je Mirka Galića, bivšeg ravnatelja HRT-a i veleposlanika u Parizu, koji je i sam 2013. prešao u Agrokor, kao savjetnik Ivice Todorića.

Nije posve jasno kakvim se  kriterijima Ramljak rukovodio u slučaju Galića, s obzirom na to da i njega, kao i Todoriće i Lučića kojima je uskratio povjerenje, tereti Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo, pa je za njega kao i za druge osumnjičene bio tražen zatvor, no pušteni su da se brane sa slobode. Dan nakon uhićenja, Galićev odvjetnik nastupio je u emisiji Otvoreno, kazavši kako njegov klijent nije teretio Todorića. Nije poznato je li se u međuvremenu predomislio.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Agrokor, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više