Ramsden: Problem Ustava EU neće utjecati na izglede RH za članstvo

"HRVATSKA ima jasno obećanje da će početi pregovore o članstvu u Europskoj uniji čim bude postojala puna suradnja s Haškim sudom, a problem odbacivanja europskog Ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj neće utjecati na njezine izglede za članstvo." - rekao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj John Ramsden.

"Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Imate kandidatski status. Imate pregovarački okvir. I imate jasno obećanje da ćete početi pregovore o članstvu čim bude postojala puna suradnja s ICTY-jem", rekao je Ramsden na tribini u Europskom domu na temu "Europska unija, proširenje i predsjedništvo Velike Britanije".

"Problem ustavnog sporazuma ne bi trebao utjecati na Hrvatsku. Europsko vijeće potvrdilo je svoje dosadašnje odluke o Hrvatskoj", dodao je.

London preuzima predsjedavanje Unijom od Luksemburga 1. srpnja, a Tony Blair drugi će puta u svojoj političkoj karijeri voditi blok. Ovoga puta čekaju ga tri vruća dosjea - pitanje europskog Ustava nakon referendumskog "ne" u Francuskoj i Nizozemskoj, problem dugoročnog proračuna za razdoblje 2007-2013. nakon neuspješnog pokušaja dogovora na nedavnom summitu, te pitanje daljnjeg proširenja Europske unije o kojem se čuju različita stajališta.

Blair se u svom govoru pred Europskim parlamentom 23. lipnja, predstavljajući prioritete britanskog predsjedništva, zauzeo za nastavak proširenja Europske unije, te poručio da će EU poštovati svoje obveze prema Turskoj i Hrvatskoj.

Britanski veleposlanik je rekao kako ne postoje "skrivene agende" da bi se Hrvatska usporila ili vezala s drugim zemljama. "Međutim, javna potpora daljem proširenju EU nije bezuvjetna", rekao je Ramsden, naglašavajući da "ljudi žele vidjeti, više nego ikad, da zemlje regije obavljaju svoj dio posla".

Pročitajte više