ranko pelicarić ponovno izabran za predsjednika hok-a

Dosadašnji predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Ranko Pelicarić vodit će krovnu odvjetničku udrugu i u sljedećemu trogodišnjem mandatu, odlučeno je na izbornoj godišnjoj skupštini HOKa.

Za još jedan Pelicarićev trogodišnji predsjednički mandat danas poslijepodne glasovala su 82 izaslanika. Na glasovanju je, doznaje se u HOK-u, bio ukupno 91 glasački listić.

Predsjednik Pelicarić, kojega je za tu dužnost predložio Upravni odbor Komore, nije imao protukandidata. Za predsjedničku se dužnost, naime, želio natjecati još jedino zagrebački odvjetnik Niko Đurić, no njegovu kandidaturu nije podržalo potrebnih 30 izaslanika na skupštini.

Za članove Nadzornog odbora Komore izabrani su Mirko Bogdanović, Stanislav Ružman i Ratko Žurić, a za zamjenika člana izabran je Predrag Kreković.

Uz 31 suca Disciplinskog suda - za predsjednika tog tijela izabran je Dubravko Margaretić. Zvonimir Perša izabran je za predsjednika Visokoga disciplinskog suda, čijih je 11 članova danas također izabrano. Tamara Abel nova je Disciplinska tužiteljica HOK-a, a izabrano je i njezinih šestero zamjenika.

Hrvatski odvjetnici danas su izabrali i osam članova vijeća pri Vrhovnome sudu, a potvrdili su i sastav Upravnog odbora, koji se sastavlja po odvjetničkim zborovima, osnovanima za područje određenoga županijskog suda.

Skupštinu HOK-a čine predstavnici svih odvjetničkih zborova, aktualni i bivši predsjednik Komore, predsjednici disciplinskih sudova, disciplinski tužitelj, te predsjednik Udruge odvjetničkih vježbenika.

HOK okuplja oko 2500 odvjetnika, a članstvo je u Komori obvezno za sve odvjetnike u Hrvatskoj.

(Hina) am ip

Pročitajte više