RASIZAM U SAD-u Policajac koji je bez razloga ubio crnca oslobođen svih optužbi

Foto: Facebook/Philando Castile
 
JERONIMO Yanez, policajac iz Minnesote koji je prošle godine ubio Philanda Castilea, oslobođen je svih optužbi.
 
Yanez je upucao Castilea nakon što da je zaustavio u automobilu "zbog razbijenog stražnjeg svjetla", ali njegova djevojka Diamond Reynolds je izjavila da svjetlo uopće nije bilo razbijeno.
 
Djevojka je cijeli incident snimila i izravno prenijela na Facebooku. Vrlo uznemirujući video prikazuje kako Castile umire obliven krvlju, a na stražnjem sjedištu se nalazila i 4-godišnja kćerkica Reynolds.
 
Policajac s pobjegao od novinara, porotnici odbili komentirati presudu
 
Djevojka je gledala izravno u kameru te objasnila kako je Castile prema propisima obavijestio Yaneza da u automobilu ima oružje za koje ima dozvolu te da će posegnuti za novčanikom, kada ga je policajac upucao.
 
Yanez je nakon oslobođenja otpušten iz policije. Castileova majka je nakon odluke ogorčena i očajna razgovarala s medijima. 
 
"Sustav u Minnesoti ne prestaje s nepravdom prema crncima. Toliko sam razočarana u ovu državu", rekla je Castile. Yanez i njegova obitelj pobjegli su od novinara, a porota je također odbila komentirati presudu.
 
Javnost optužila policiju za sustavni rasizam
 
Policajac je oslobođen optužbi za ubojstvo drugog stupnja te ugrožavanje sigurnosti namjernom upotrebom vatrenog oružja. Odvjetnici su ga prikazali kao "nervoznog policajca koji je izgubio kontrolu".
 
Slučaj je izazvao val prosvjeda diljem SAD-a koji su optužili američki policiju za sustavni rasizam. Velika većina policajaca koji su ubili nenaoružane ili nevine crnce nisu uopće optuženi, ili su, kao Yanez, oslobođeni.

Pročitajte više