Raspad Živog zida, Pernar: Ako izbace Bunjca iz sabora, izlazim iz stranke

Screenshot: Facebook

IVAN PERNAR je na svojoj Facebook stranici objavio snimku u kojoj se svrstao na stranu suspendiranog Branimira Bunjca i zaprijetio izlaskom iz Živog zida.

Video je objavio maloprije, nakon Sinčićeve objave o Bunjčevoj suspenziji i nakon što je na adrese redakcija stigla snimka obračuna među članovima Živog zida. 

>> VIDEO Bunjac se umalo potukao sa živozidašem: "Nikad nećeš vidjeti EU parlament"

"Raskol Živog zida sada može spriječiti samo jedna osoba, a to je Vladimira Palfi"

"Došlo je do toga da je Vladimira Palfi odlučila uzeti saborski mandat Branimiru Bunjcu, našem saborskom zastupniku. Osobno se ne slažem s tim činom jer smatram da je Branimir Bunjac dobar zastupnik i isto tako se ne slažem s načinom na koji se sa njim sada postupa. Međutim, moje mišljenje više nije bitno i nije presudno.

Moja želja je bila da nastavim s kolegom Bunjcem u Hrvatskom saboru biti u ime Živog zida i želja mi je bila da kolega Sinčić bude u Europskom parlamentu. 

Međutim, ukoliko kolegica Vladimira Palfi odluči konzumirati svoj mandat u saboru i izbaciti Branimira Bunjca iz sabora, zastupnika za kojeg smatram da odlično obavlja svoj posao, ja jednostavno neću moći nastaviti svoju političku budućnost unutar Živog zida", rekao je Pernar.

"Moja želja je da Živi zid funkcionira kao stranka u kojoj se ne događaju čistke. Ja ne mogu spriječiti čistke, ja o tome ne odlučujem. U ovoj fazi, o tome odlučuje Vladimira Palfi. I ukoliko ona odluči da sa čistkama treba započeti, ja jednostavno izlazim iz Živog zida i osnovat ću drugu stranku. I nastavit ću raditi pod drugim imenom. Spreman sam za političku borbu.

"Osnivač sam Živog zida i spreman sam osnovati drugu stranku. Moja je želja da u Živom zidu ostanem. Moja želja je da Živi zid bude kao stranka jedinstven. Moja je želja da skupa s kolegama s kojima sada radim, radim i dalje. Moja želja je da i kolega Lukanić nastavi raditi s nama, koliko god me na osobnoj razini naživcirao. Ja mu ništa ne zamjeram, sve mu opraštam. On meni kaže da me voli. Evo, Lukaniću, volim i ja tebe. Nemam ništa ni protiv predsjednika Sinčića, volim čak i kolegicu Vladimiru Palfi. Nemam ništa ni protiv nje osobno, ali jednostavno, s političkom likvidacijom Branimira Bunjca se ne mogu složiti. Ne mogu se složiti s metodama kojima se to čini. Jednostavno, hoće li Živi zid ostati jedinstven, hoće li ostati bez Bunjca i mene, ja sada o tome ne odlučujem. To je sada isključivo u rukama gospođe Palfi Sinčić."

Poziv članstvu

"Radio sam očajničke metode. Pokušao sam čak na Sinčića utjecati koliko sam mogao. Molio sam ga, preklinjao sam ga da se ne smije dogoditi da Vladimira Palfi preuzme mandat u saboru, da se ne smije dogoditi da se Bunjca iz stranke likvidira. Govorio sam da bi to bio politički štetan čin i meni osobno neprihvatljiv. Pitanje je sad hoće li Živi zid nastaviti kako je nastavio sada, kako ste nas znali gledati. Ja u saboru, Bunjac u saboru i još netko tko će mijenjati Sinčića. Ili će nastaviti s drugim licima, to je sada isključivo do Vladimire Palfi. 

Ja sada pozivam članstvo na nešto na što nikad nisam pozivao, a to je da djeluju na kolegicu Palfi Sinčić da ne ide u raskol i da ne uzima svoj mandat, da ostavi Bunjca u saboru i da jednostavno zbog osobne odmazde prema Bunjcu... Mogu razumjeti da ona njega ne može trpjeti. U životu je tako, neki se vole, neki ne vole. Ali mislim da je Živi zid iznad toga što ona osobno misli, iznad toga koje su njene želje spram nekih osoba. Uvaženo članstvo Živog zida, sada je sve na vama. Vi morate izvršiti pritisak na Vladimiru Palfi da se Branimir Bunjac politički ne likvidira. Ukoliko se Bunjac politički likvidira, ja izlazim iz Živog zida i ostavljam ga rukama gđe Palfi i njenog muža i onda oni mogu raditi što hoće. To je onda njihova stranka u punom smislu te riječi i ja im neću biti smetnja niti ću im biti potreba. Ako su odlučili da se bez nas može, da je potrebno ići u raskol, neka tako bude. Ja sam osobno protiv toga, htio sam komunicirati ljudski, ali na žalost, čini se da to nije moguće. Čini se da je utjecaj Vladimire Palfi u stranci takav. Ona se jednostavno nekad ponaša kao Plenković. Mogu što hoću, to je ta spika. Ja sad želim reći kolegici Vladimiri, pa ne možeš baš sve što hoćeš. Ne možeš kolegu Bunjca maknuti iz sabora. Ako to učiniš, ja ću osnovati svoju stranku.

Moja želja je ostati u Živom zidu, moja želja je da stranka bude jedinstvena, ja čak nemam ništa  protiv Vladimire Palfi, nemam ništa protiv toga da ostane u stranci i da sudjeluje u vođenju. Smatram da ona kao osoba nije loša, ali neke odluke ne mogu progutati. Svi kolege iz Živog zida, sad je na vama. Hoćete li jedinstveni Živi zid u kojemu sam i ja i Bunjac i Sinčić, ili hoćete Živi zid u kojemu su Ivan Sinčić i Vladimira Palfi kao frontmeni?"

"Sve ovisi o Vladimiri Palfi"

"Moja želja je da bude jedinstvena i jaka stranka. Ako je to moguće, tako će i biti. Ako nije, Bože mili, osnovat ću svoju stranku, idem svojim putem. 

Želim reći svom članstvu da nemam ništa osobno protiv nikoga. Nemam ni protiv Vladimire, ponavljam. Ali političku likvidaciju Bunjca i ulazak neke treće osobe u sabor umjesto njega, ne mogu i neću dozvoliti i neću sudjelovati u tome. Odluka je sada na stranačkom vodstvu i zapravo kao što sam rekao, hoće li doći do raskola Živog zida, o tome ovog trenutka odlučuje samo jedna osoba, a to je Vladimira Palfi Sinčić.

Evo, Vladimira, pokušao sam s tobom ljudski razgovarati, molio sam te za razgovor u četiri oka, nisam ga mogao dobiti. Možda ćeš se naljutiti na mene, ne znam. Morao sam ovo napraviti radi interesa stranke jer smatram da samo mogao gledati svoju guzicu i rekao sam predsjedniku da jedini razlog zašto prihvaćam tu politiku koju sada provodi jer sam gledao svoju vlastitu guzicu. Bio sam stranački poslušnik na neki način, ali nakon posljednje g razvoja događaja sam odlučio da neću biti slijepi stranački poslušnik i da ću govoriti svoje mišljenje. Da ću postupati po svojoj savjesti. Moja prva želja je da Živi zid opstane. Moja druga želja je da bude jedinstven. To znači da ima mjesta i za Vladimiru i za Bunjca i za mene i za Vilija i za sve vas ostale. I da Živi zid bude pobjednička stranka. A kakva će biti, hoće li biti stranka bez Bunjca i mene u saboru, to će ovisiti samo o Vladimiri Palfi Sinčić", rekao je Pernar i završio snimku.

Snimka obračuna

Podsjetimo, prije nekoliko sati na adresu redakcije stigla nam je snimka obračuna među članovima Živog zida. Snimka nam je stigla neposredno nakon presice Ivana Vilibora Sinčića na kojoj je objavljeno kako je Branimir Bunjac suspendiran.

Mail u kojem se nalazila snimka naslovljen je "bunjac_30.05.19.", iz čega se može pretpostaviti da je nastala 30. svibnja ove godine. Prema dostupnim podacima, upravo su se tih dana živozidaši pokušali dogovoriti koga će poslati u Bruxelles.

Na snimci se može vidjeti kako Branimir Bunjac viče na Dominika Vuletića, člana Živog zida kojeg je Sinčić na maloprijašnjoj presici proglasio međunarodnim tajnikom. Također, u prostoriji su Sinčić, kao i Tihomir Lukanić.

Bunjac se unosi Vuletiću u lice.

Vuletić mu više puta ponavlja "Što hoćeš, što hoćeš?", a Bunjac mu na odlasku poručuje kako nikad neće vidjeti Europarlament.

Pokušali smo kontaktirati Bunjca i zamoliti ga da nam razjasni što se događa na snimci, međutim poklopio nam je slušalicu.

Sudeći po tajmingu slanja snimke medijima, logično je za pretpostaviti da se radi o unutarstranačkom obračunu.

Pročitajte više