Raspala se vladajuća talijanska koalicija

Foto: Epa

RASPALA se talijanska vladajuća koalicija.

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi rekao je da će se ministri njegove stranke Italia Viva povući iz kabineta, čime će koalicijska vlada ostati bez većine u parlamentu, piše DW.

Na konferenciji za novinare koja je započela oko 18:20 sati Matteo Renzi najavio je ostavke ministara Terese Bellanove, Elene Bonetti i tajnika Ivana Scalfarotta.

"Prolazimo kroz veliku političku krizu, suočeni smo s opasnostima povezanim s pandemijom. Naša je odgovornost da se ovi problemi riješe, a ne da se sakriju", kazao je Renzi, a prenosi Corriere.

Renzi je nezadovoljan planom potrošnje europskog novca

Danas prije konferencije, pokret Pet zvjezdica i demokratska stranka (PD) zamolili su Renzija da sačuva jedinstvo vlade.

Italia Viva, koja ima potporu 3% glasača i trudi se da ostane relevantna na političkoj sceni bila je klimavi saveznik premijera Giuseppea Contea još od formiranja vlade 2019. godine, a napetosti su se tijekom posljednjih tjedana stalno povećavale, navodi Reuters.

Renzi je kritizirao Conteove plan potrošnje milijarde eura koje je Europska unija obećala za ponovno pokretanje talijanske ekonomije.

Kriza u parlamentu

Bez 18 senatora Italije Vive vlada koju vodi Conte gubi većinu u gornjem domu, ali Zastupničkom domu ima dovoljan broj glasova.

U ovim novim okolnostima Conte može zatražiti glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu, nadajući se da će dobiti dovoljan broj glasova u oporbi kako bi nadoknadio odlazak Renzijeve stranke, premda je ta mogućnost malo vjerojatna jer je premijer ocijenio da mu treba "čvrsta" većina a ne potraga za "jednim glasom ovdje ili ondje".

Druga mogućnost je da premijer dade ostavku i dobije novi mandat od predsjednika Republike Sergija Mattarelle s preustrojenom vladom.

Ova kriza bi ujedno mogla onemogućiti donošenje novog programa državne pomoći vrijednog više milijarda eura za potporu sektorima pogođenim zatvaranjem zbog epidemije virusa.

Pročitajte više