raspisan natječaj za sanaciju odlagališta otpada

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je raspisao natječaj za financiranje programa sanacije odlagališta komunalnog otpada u jedinicama lokalne samouprave.

"To je drugi natječaj ove godine koji je raspisao Fond, no ovaj put smo dali mogućnost jedinicama lokalne samouprave da se, osim za izvođenje 'konkretnih' radova na sanaciji odlagališta otpada, natječu i za financiranje izrade studije utjecaja na okoliš, plana sanacije i tehničke dokumentacije te za otkup zemljišta na kojem se nalaze odlagališta koja se namjeravaju sanirati", rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.

Na konferenciji za novinare Mladineo je procijenio da će Fond nakon natječaja imati oko 90 projekata koje će financirati s 300 milijuna kuna u razdoblju od 2004. do 2009., do kada bi se u Hrvatskoj, kao zemlji pristupnici EU, trebala sanirati sva odlagališta.

Direktor Fonda Mladineo pritom je napomenuo da u Hrvatskoj ima 126 neuređenih 'službenih' odlagališta, ali i 3000 divljih odlagališta koje također treba sanirati.

Po kriterijima za dodjelu sredstava, jedinice lokalne samouprave na područjima od posebne državne skrbi za svoje će projekte sanacije odlagališta otpada dobiti 80 posto ukupnog iznosa, gradovi i općine na otocima te oni siromašniji dobit će 60 posto, dok će se programi svih ostalih sufinancirati s 40 posto ukupnog iznosa.

Natječaj je danas objavljen u dnevnim novinama i bit će otvoren 15 dana.

Po Mladineovim riječima, dosad su prihvaćena 33 projekta sanacije odlagališta komunalnog otpada, od čega je 30 u postupku realizacije, za što će ove godine biti isplaćeno 90 milijuna kuna od ukupno 258 milijuna osiguranih za tu namjenu, s tim da je 76 milijuna kuna rezervirano za Split, Šibenik i Karlovac kod kojih je postupak ishođenja lokacijskih dozvola u tijeku.

Fond je počeo i s financiranjem sanacije tzv. neuralgičnih točaka odnosno zbrinjavanja opasnog otpada i to na deponiju Lemić brdo kod Karlovca te sanacije deponije bazena s lužnatom vodom i crvenim muljem u bivšoj tvornici Glinice kod Obrovca i jame Sovjak kod Rijeke.

Fond razvija i stručnu suradnju sa znanstvenim i stručnim institucijama i tvrtkama, a u planu je raspisivanje natječaja za projekte i programe gospodarskih subjekata kojima će se dodijeliti sredstava za ulaganje u čistiju proizvodnju, smanjenje štetnih emisija, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Mladineo je podsjetio da se Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz ostalo, financira novcem gospodarskih subjekata- onečišćivaća koji moraju plaćati odgovarajuću naknadu, posebnom naknadom vozila na motorni pogon i drugim naknadama te naglasio da je takvu koncepciju i ustrojstvo Fonda preuzela i Slovenija.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više