Rasprava o Glavašu: Svjedoci su izmanipulirani, nepouzdani, nedosljedni...

VRHOVNI sud je jučer započeo raspravu o žalbama na nepravomoćnu presudu Branimiru Glavašu i ostalima osuđenima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Danas je Branko Brkić, sudac izvjestitelj u toj raspravi, prezentirao detalje Glavaševe žalbe na prvostupanjsku presudu, kao i žalbe trojice njegovih odvjetnika, prenosi Jutarnji list. Ante Madunić, jedan od Glavaševih odvjetnika, danas je naglasio da je krunski svjedok u slučaju "garaža" Krunoslav Fehir "patološki lažljivac", novinar Drago Hedl "njegov učitelj", bivša dopisnica Politike iz Osijeka koja tvrdi da su je Glavaševi priveli i maltretirali Snježana Berić "zadojena mržnjom sa svime što je u svezi s Hrvatskom", Nikola Vasić, jedna od preživjelih žrtava prištapske bojne, "terorist", bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac "čistokrvni jugonostalgičar".

Također, Glavaševi odvjetnici su krunskog svjedoka Krunoslava Fehira proglasili nevjerodostojnim, Gordanu Getoš Magdić izmanipuliranom, a ostale svjedoke nedosljednima i nepouzdanima.

Rasprava će trajati četiri dana

Podsjetimo, postupak je jučer počeo uvodnom riječi suca izvjestitelja Branka Brkića koji je prepričao čitav tijek kaznenog postupka, nakon čega su tužiteljstvo i obrana obrazložili svoje žalbe na prvostupanjsku presudu. Sudsko vijeće, na čelu sa sutkinjom Senkom Klarić Baranović, saslušat će žalbene argumente tužiteljstva i obrane.

> Ustavni sud spornom odlukom otvorio vrata Glavaševom oslobađanju?

Prvostupanjskom presudom je Branimir Glavaš osuđen na deset, a ostala petorica optuženika na kazne zatvora od pet do osam godina. Tužiteljstvo tvrdi da im je zagrebački Županijski sud izrekao premale kazne, a obrana smatra da zločini nisu dokazani te očekuje oslobađajuću presudu.

Prema najavi, ročište će trajati četiri dana.

Pročitajte više