Raspušten obavještajni odjel vojske bosanskih Srba

PREDSJEDNIK Republike Srpske Dragan Čavić donio je odluku o raspuštanju 410., obavještajnog, odjela vojske bosanskih Srba (VRS) za kojega je provjerama što ih proveo SFOR utvrđeno kako se bavio nedopuštenim špijunskim aktivnostima.

Čavić se u Banja Luci sastao s načelnikom Glavnog stožera VRS generalom Cvetkom Savićem i ministrom obrane Milovanom Stankovićem s kojima je razmatrao izvješće o stanju u vojsci sačinjeno nakon provjera što su ih pripadnici SFOR-a obavili 7. ožujka pretresajući vojne objekte na banjalučkom i bijeljinskom području.

Čavić je novinarima kazao kako je izvješće potvrdilo postojanje nepravilnosti u vojsci a prvi konkretni korak koji je zbog toga poduzet je raspuštanje 410. obavještajnog odjela. Čavić je dodao kako će, sukladno uputama SFOR-a, biti utemeljena potpuno nova obavještajno-izviđačka postrojba.

Mediji u BiH ranije su objavili preslike nekih od povjerljivih dokumenata za koje se tvrdi kako ih je posjedovao 410. obavještajni odjel VRS. Ti su dokumenti potvrđivali kako su vojne obavještajne strukture iz Republike Srpske špijunirale međunarodne prestavnike u BiH ali i u Hrvatskoj.

Također se pretpostavlja kako je 410. obavještajni odjel pozorno nadzirao moguće svjedoke u procesima što se vode pred Međunarodnim kazenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Za tvrdnje kako je vojska bosanskih Srba bila umiješana i u pripremanje atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića te pokušaj državnog udara do danas nisu ponuđeni konkretni dokazi.



Pročitajte više