Rast američkog gospodarstva tek 1.3 posto, puno manji od očekivanog

NOVO vladino izvješće pokazalo je da je američki gospodarski rast mnogo slabiji nego li se prvotno mislilo i očekivalo.

Američka ekonomija je u drugom kvartalu narasla za samo 1.3 posto, što je slabije od očekivanog rečeno je od strane Ministarstva gospodarstva. Ekonomisti su projicirali rast od 1.8 posto zbog smanjivanja negativnih učinaka katastrofe u Japanu. Osim toga, napravljena je i revizija prvog tromjesečja koja je pokazala da rast nije bio 1,9 posto kako je prvotno izračunato, već "bijednih" 0.4 posto.

Kao glavni razlog tako slabih brojki za drugi kvartal navodi se gotovo nepostojeći porast javne potrošnje, koji je narastao za tek 0.1 posto, u usporedbi s rastom od 2.1 posto u prvom kvartalu.

Ekonomija "usporila" i prije kraja prošle godine

Da nešto definitivno ne štima u SAD-u pokazala je i revizija rasta iz zadnjeg tromjesečja 2010. godine koja je pokazala da je stvarni rast bio 2.3 posto, a ne 3.1 posto kako je pokazao prijašnji izračun. Ekonomisti su ovu brojku uzeli kao jasan pokazatelj da je ekonomija ponovno počela "usporavati" i prije kraja prošle godine.

U odvojenom razvoju događaja, glasovanje o povišenju limita zaduživanja koje je danas trebalo biti održano u Kongresu odgođeno je.

Pročitajte više