Rast cijena u europskoj poljoprivredi popustio na kraju prošle godine

Ilustracija: Shutterstock

CIJENE u poljoprivredi EU posustale su na kraju 2022. godine, dosegnuvši vrhunac tijekom proljeća i ljeta, a slična kretanja bilježila je i Hrvatska, pokazalo je izvješće Eurostata. Snažan rast cijena u poljoprivredi u EU zabilježen je u svim lanjskim tromjesečjima, a najsnažniji je bio u drugom i trećem, pa je u četvrtom blago usporio i kod poljoprivrednih proizvoda i kod inputa, navode u statističkom uredu EU.

U posljednjem kvartalu 2022. košarica poljoprivrednih proizvoda bila je tako u prosjeku za 26 posto skuplja nego u istom razdoblju godine ranije. U trećem kvartalu stajala je 30 posto više nego u 2021., utvrdili su europski statističari.

Sve su zemlje EU u četvrtom kvartalu bilježile dvoznamenkasti rast cijena i poljoprivrednih proizvoda i dobara i usluga koje se koriste u poljoprivredi u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, uz izuzetak Malte, gdje je rast bio bliže sredini raspona jednoznamenkastih stopa.

Uzlet u Mađarskoj

Najveći rast prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom kvartalu u odnosu na isti kvartal 2021. zabilježen je u Mađarskoj, od 53 posto. Slijede Poljska i Njemačka, gdje su porasle za 44 odnosno za 38 posto.

U Hrvatskoj su cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom kvartalu 2022. u prosjeku bile više za 21.7 posto u odnosu na isti kvartal godine ranije, nakon 27.53-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna, najsnažnijeg u prošloj godini.

U drugom kvartalu poljoprivredni su proizvodi u Hrvatskoj bili za 22.07 posto skuplji nego godinu dana ranije, a u prvom za 11.42 posto, pokazuju tablice Eurostata. Najskromniji rast cijena poljoprivrednih proizvoda bilježila je u četvrtom kvartalu Malta, za svega četiri posto. Slijede Francuska, Cipar i Italija, gdje su porasle oko 15 posto.

Skok ulaznih troškova

Skok cijena poljoprivrednih proizvoda u EU odražavao je poskupljenje dobara i usluga koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, uz godišnju stopu rasta od 27 posto u posljednja tri mjeseca 2022. Podatak pokazuje usporavanje rasta ulaznih troškova na kraju prošle godine, budući da su u trećem tromjesečju bili viši u prosjeku za 36 posto nego u istom razdoblju godine ranije.

Prosječne cijene inputa u poljoprivredi najviše su porasle u Litvi, za 51 posto u odnosu na četvrti kvartal 2021. Blizu su i Mađarska i Slovačka, gdje su porasli za 47 odnosno 39 posto.

U Hrvatskoj su cijene inputa u poljoprivredi u četvrtom kvartalu 2022. bile za 29 posto više nego u istom razdoblju godine ranije, nakon što su trećem kvartalu poskočile za 44.84 posto. Najsnažnije su porasle u drugom kvartalu, za 50.05 posto, nakon 40.18-postotnog povećanja u prva tri prošlogodišnja mjeseca, pokazuju tablice Eurostata.

Najblaže su porasle cijene inputa u poljoprivredi na Malti, za svega sedam posto u odnosu na četvrti kvartal preklani. Slijede Portugal, sa 17 posto većim ulaznim troškovima, te Luksemburg, gdje su bili veći za petinu nego godinu dana ranije.

Skupa jaja

Prema kategorijama proizvoda, daleko su najviše u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju poskupjela jaja, za čak 64 posto u odnosu na četvrti kvartal 2021. Slijede svinje i masline, čija je cijena u odnosu na kraj 2021. bila veća nešto više od 50 posto.

Među dobrima i uslugama koje koriste poljoprivredni proizvođači najviše su poskupjeli gnojivo i poboljšivači tla, za 55 posto. Slijede energenti i maziva, čija je cijena porasla za 41 posto. Znatnije je poskupjela i stočna hrana, za 29 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca 2021., objavio je Eurostat.

Pročitajte više