"Rast" ne odustaje od sprječavanja izgradnje centra za otpad

DESETAK članova udruge za ekološku zaštitu Dalmatinske zagore "Rast" danas je mirno prosvjedovalo ispred zgrade Splitsko-dalmatinskom županije zbog buduće izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Predsjednik udruge Anđelko Parčina izjavio je Hini kako je neposredan povod okupljanju donacija od milijun i 100 tisuća kuna štajerske vlade Županiji splitsko-dalmatinskoj za izradu studije utjecaja na okoliš za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Ekološka udruga "Rast" "neće odustati u naporima da spriječi izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici te će njezini članovi i dalje poduzimati akcije", rekao je Parčina na prosvjedu.

Prosvjednici su nosili i transparente ispisane na njemačkom jeziku, budući da je prosvjed održan upravo u vrijeme kada su predstavnici Štajerske u Županiji splitsko-dalmatinskoj uručivali ček (donaciju) za izradu studije utjecaja na okoliš za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Također, članovi udruge "Rast" uporno su se htjeli sastati s donatorima iz Štajerske, a predsjednik udruge Parčina rekao je da su htjeli "gostima iz austrijske pokrajine Štajerske objasniti kako se narod opire izgradnji tog centra na području Lećevice i da to neće dopustiti".

No, prosvjednici nisu uspjeli razgovarati sa štajerskim donatorima jer su oni iz zgrade Županije izišli na sporedni izlaz.

Predsjednik udruge Anđelko Parčina također je rekao da je udruga "poslala pismo štajerskoj vladi i sve objasnila, kao i drugim zemljama članicama EU-a".

Naglasio je da udruga "Rast" "ne odustaje u borbi protiv izgradnje centra, te da će u krajnjem slučaju općina Lećevica referendumom izaći iz Splitsko-dalmatinske županije i pripojiti se Šibensko-kninskoj".

"Tako ćemo u krajnjem slučaju omesti izgradnju toga centra na našem području", rekao je Parčina.

Pročitajte više