Raste otpor u UN-u američkim ratnim planovima

VODEĆI dužnosnici za naoružanje Ujedinjenih naroda ocjenjuju da su UN-ove inspekcije u Iraku pokazale korisnim i da je Washington ostao bez novoga povoda za traženje međunarodne podrške za napad na bagdadski režim.

Rusija, Francuska, Kina, Njemačka i druge zemlje u petak su na dramatičnoj sjednici Vijeća sigurnosti poručili američkom državnom tajniku Colinu Powellu da pruži šansu miru i dopusti nastavak inspekcija.

Nestrpljivo očekivan izvještaj čelnika UN-ovih inspektora Hansa Blixa bio je kritičan prema činjenici da Irak ne pruža ključne podatke, ali nije imao oštrinu prethodnih Blixovih ocjena i predstavnici raznih zemalja u Vijeću sigurnosti zato su ocijenili da je još prerano za vojnu akciju.

Vjeruje se da će se protivljenje ratu pokazati u subotu diljem svijeta na masovnim proturatnim demonstracijama. Prosvjedi su počeli okupljanjem desetaka tisuća ljudi na ulicama gradova Novoga Zelanda i Australije, što je više nego što su organizatori očekivali.

Colin Powell nije pred Vijećem sigurnosti pročitao pripremljeni govor, ali je upozorio svijet da se ne da prevariti ´trikovima kojima smo izloženi. (...) Ne smijemo dopustiti beskonačno produžavanje ovoga procesa, a Irak sad upravo to pokušava´, rekao je Powell.

Samo su ga britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw i španjolska ministrica Ana Palacio snažno podržali, a Bugarska je pružila opreznu podršku. Druge članice, piše Reuters, među njima i Čile i Angola, za koje se vjerovalo da su sklone Washingtonu, ostale su po sredini ili su se priklonile ideji da se inspekcije nastave.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin dobio je aplauz s galerije kad je rekao da za rat još nema potrebe.

Pročitajte više