Raste potpora Izraelaca "Ženevskoj inicijativi"

SVE VIŠE Izraelaca podržava simboličnu Ženevsku inicijativu za Bliski istok, ali toj inicijativi i dalje nedostaje snažna potpora Izraela, pokazalo je u ponedjeljak ispitivanje javnog mišljenja.

Anketa objavljena u izraelskom dnevniku Haaretzu prije službenog pokretanja te inicijative u Ženevi, pokazala je da inicijativu podržava 31,2 posto Izraelaca, dok joj se protivi 37,7 posto.

U ispitivanju javnog mišljenja koje je provelo u listopadu telavivsko Sveučilište, 25 posto Izraelaca dalo je potporu tom sporazumu, a 54 posto je bilo protiv.

"Ako anketa Haaretza točno održava javno mišljenje tada idemo u pravom smjeru", rekao je Yossi Beilin, izraelski političar ljevice i jedan od tvoraca Ženevske inicijative.

"Ako javnost značajno podrži Ženevsku inicijativu mislim da će vlada na kraju morati poslušati", dodao je on u izjavi za izraelski vojni radio.

Raanan Gissin, savjetnik za medije premijera Ariela Sharona, nazvao je u ponedjeljak taj ženevski dokument "švicarskim zlatnim teletom", ili lažnim idolom izraelske ljevice, i rekao je da bi prihvaćanje te inicijative bilo ravno samoubojstvu Izraela.

Ženevska inicijativa, kao i mirovne smjernice, predviđa stvaranje palestinske države ali ide i dalje u tome dajući mandat za uklanjanje većine židovskih naselja i podjelu Jeruzalema na dva glavna grada - izraelski i palestinski.

Pročitajte više