Rastu cijene dionica na europskim burzama

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagači optimistični u vezi trgovinskih pregovora između Kine i SAD-a, a ohrabrile su ih i nove poticajne mjere u kineskom gospodarstvu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 sati u plusu 0,2 posto.

Nada ulagača u trgovinski sporazum SAD-a i Kine

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,05 posto, na 7.303 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,05 posto, na 13.232 boda, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.929 bodova.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će uskoro Kina i SAD postići trgovinski sporazum.

Kineski državni mediji izvijestili su u subotu da su dvije strane održale konstruktivne telefonske razgovore u petak na visokoj razini, uključujući Liu Hea, zamjenika kineskog premijera, Roberta Lighthizera, trgovinskog predstavnika SAD-a, te Stevena Mnuchina, ministra financija SAD-a.

To je podržalo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

Pozitivno na tržišta utječe i neočekivani potez kineske središnje banke koja je jutros smanjila ključnu kamatnu stopu prvi put od 2015. godine što je potaknulo špekulacije o dodatnim poticajnim gospodarskim mjerama.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 23.416 bodova.

Pročitajte više