Rastu cijene hrvatskih obveznica

Tablica: RBA

JUČER je bio relativno miran dan na inozemnim obvezničkim tržištima, bez zapaženih značajnijih volatilnosti u kretanjima cijena na vodećim referentnim američkim i europskim izdanjima.

Tako je 10-godišnji njemački Bund jučerašnji dan zaključio sa stagnantnim prinosom u odnosu na dan ranije (-0,04%), a američka državna obveznica istog dospijeća blago se spustila na 1,54% (-1 bazni bod). Tijekom jučerašnjeg dana zamjetan dnevni pad u cijeni zabilježila je australska 10-godišnja državna obveznica koja je zabilježila rast prinosa na 1,93% (+11bb), navode analitičari RBA.

Rast cijena hrvatskih obveznica

Hrvatske euroobveznice ponovno su dan završile s rastom cijena, posebice na eurskim izdanjima, čija je najduža obveznica porasla za 0,3%. Vidljivo je i daljnje sužavanje spreadova, kao na dolarskim tako i na eurskim izdanjima.

Ukupni jučerašnji prijavljeni promet obveznicama na Zagrebačkoj burzi iznosio je manje od 10 milijuna kuna. Osim najtrgovanijom kunskom obveznicom dospijeća 2021. godine zabilježeno je i trgovanje obveznicom ZG Holdinga u iznosu od 3 milijuna kuna.

Pročitajte više