Rastu cijene nafte, razlog je dobro poznat

Foto: EPA

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti za opskrbu u okruženju rasta napetosti između Rusije i Ukrajine te na Bliskom istoku, što bi već tijesnu ponudu na tržištu moglo dodatno zategnuti. Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 33 centa, na 88.22 dolara. Na američkom je tržištu barel ojačao 24 centa, na 85.38 dolara.

Napetosti u Ukrajini već mjesecima rastu, nakon što je Kremlj počeo gomilati postrojbe u blizini granica s tom zemljom i potaknuo zabrinutost da bi moglo doći do prekida opskrbe za istočnu Europu. Američko državno tajništvo zatražilo je od članova diplomatskih obitelji da napuste Ukrajinu.

Tržišta energentima vjerojatno će biti pogođena ako napetosti prerastu u sukobe. Ruskim plinom Europa namiruje oko 35 posto potreba za prirodnim plinom. No Rusija je u ponedjeljak izjavila da ostaje pouzdan dobavljač energije za Europu čak i u "nemirnim razdobljima međusobnih odnosa".

Na Bliskom istoku su Ujedinjeni Arapski Emirati presreli i uništili dvije balističke rakete koje su Huti ispalili u ponedjeljak na tu zemlju, kao odgovor na smrtonosni napad tjedan dana ranije.

Barclays je u međuvremenu povisio svoje procjene prosječne cijene barela nafte u ovoj godini za 5 dolara, navodeći smanjene slobodne kapacitete i povećane geopolitičke rizike. Ta je banka podigla svoje procjene prosječne cijene barela u 2022. na 85 dolara u Londonu, odnosno na 82 dolara na američkom tržištu. 

Cijene na oba tržišta porasle su u prošlom tjednu peti tjedan zaredom, u plusu za oko 2 posto na najviše razine od listopada 2014. One su u ovoj godini porasle više od 10 posto zbog zabrinutosti za nedostatnu ponudu, a očigledno nisu usklađene s dinamikom na globalnim tržištima dionica, koja su pod pritiskom velikih rasprodaja koje izaziva zabrinutost zbog moguće strože monetarne politike širom svijeta.

Tržište nafte je zategnuto, a OPEC+ se bori da postigne ciljano mjesečno povećanje proizvodnje od 400 tisuća barela dnevno. OPEC je u izdvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak iznosio 87.46 dolara, što znači da se smanjio za 1.09 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pročitajte više

 

Pročitajte više