Rastu cijene nafte

Foto: EPA

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima, nastavljajući oprezni ovotjedni rast poduprt naznakama slabe opskrbe i izglednim europskim embargom na uvoz ruske nafte unatoč protivljenju Mađarske.

Cijene barela su na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje porasle za 1.60 dolara, na 115.63 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2.33 dolara višoj cijeni, od 112.66 dolara.

Pad američkih zaliha sirove nafte veći od očekivanoga u tjednu do 20. svibnja također je potaknuo cijene. Američke rafinerije ubrzale su preradu i povećale ukupnu uporabu kapaciteta na najvišu razinu od prije pandemije.

Embargo?

S druge strane Atlantika, embargo EU na uvoz nafte iz Rusije sve je izgledniji unatoč mađarskom protivljenju, što će, kako se očekuje, smanjiti ponudu i potaknuti rast cijene.

OPEC+ će se držati sporazuma o vraćanju proizvodnje nafte nakon rezova kako je dogovoreno na sastanku 2. lipnja prošle godine i podići ciljeve proizvodnje u srpnju za 432.000 barela dnevno, rekli su izvori iz OPEC+, odbijajući pozive Zapada za bržim povećanjem kako bi se ublažio brzi rast cijena.

Postoje i drugi čimbenici koji pogoduju daljnjem rastu cijena nafte: Šangaj se priprema za ponovno otvaranje nakon dvomjesečne izolacije, a vrhunac sezone vožnje u SAD-u počinje vikendom na Dan sjećanja, što bi moglo povećati potražnju za naftom.

Pročitajte više