Rat klanova na Sveučilištu: Bjeliš prijeti Tipuriću suspenzijom ako ne podnese ostavku

NA OSNOVU zahtjeva rektora Sveučilišta u Zagrebu, Alekse Bjeliša, na današnjem kolegiju pročelnika odsjeka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu raspravljalo se o smjeni dekana Darka Tipurića, koji se pod istragom Uskoka našao zbog navodnog potpisivanja štetnih ugovora. Konačna odluka o smjeni dekana ostavljena je za sutrašnju sjednicu Stručnog vijeća.

Tipuriću je navodno Bjeliš zaprijetio suspnezijom ukoliko ne podnese ostavku, piše Večernji, a šanse su da će do Tipurićeve smjene doći, tvrde upućeni, vrlo male. Riječ je naime o istom Vijeću koje ga je i postavilo na tu funkciju i to sa 95 posto tajnih glasova. Postavlja se pitanje hoće li Bjeliš pokrenuti postupak za suspenziju ukoliko Vijeće ne izglasa Tipurićevu smjenu. No zato mu treba potpora Senata u kojem ne uživa potporu.

Bjeliš pokušava maknuti Tipurića prije izbora za rektora?

Prema informacijama kojima raspolaže Index, upravo je to problem koji brine rektora Bjeliša. Približavaju se, naime, novi izbori za rektora Sveučilišta na kojem bi Bjelišu upravo Tipurić trebao biti najveći protukandidat. Već sada je Sveučilište podijeljeno u dva klana, a Tipurić ima veću podršku od Bjeliša što je posljednjih mjeseci bilo i više nego vidljivo u Senatu.

Bjeliš se stoga, tvrde naši izvori, pokušava na sve moguće načine riješiti Tipurića. On kao rektor nema ovlasti da smijeni dekana jednog fakulteta, ali može ga suspendirati i postaviti na njegovo mjesto vršitelja dužnosti. Za tu poziciju Bjeliš u vidu navodno ima bivšeg dekana Ivana Lovrinovića, koji će aktualnom rektoru zauzvrat pružiti podršku na izborima.

Povjerenstvo istraživalo Tipurićeve poslove s HEP-om

Rektor Bjeliš je još krajem rujna ove godine osnovao Povjerenstvo koje treba utvrditi postoje li nepravilnosti u ugovorima koje je Darko Tipurić potpisivao s HEP-om te je li sustav ljetnih škola, kojeg su neki opisali kao legalan način kupovine ispita na tom zagrebačkom fakultetu, u skladu s odredbama.

Uskok je istragu protiv Tipurića pokrenuo početkom rujna. Provjerava se sklapanje štetnih ugovora između HEP-a i Ekonomskog fakulteta "teških" više od milijun eura koje je potpisao Tipurić. HEP je navodno Tipuriću "za nagradu" davao unosne poslove izrade menadžerskih ugovora koje je on naplaćivao oko 180 tisuća kuna po ugovoru. No, isti ti ugovori mogu se besplatno naći na stranici udruge CROMA, odakle ih je i Tipurić navodno skidao.

Tipurić cijelo vrijeme tvrdi kako je sve bilo legalno i kako ga mediji napadaju jer zagovara da HEP ostane u državnom vlasništvu: "Onog trenutka kada sam u svojoj ekspertizi otvoreno počeo zagovarati energetsku samostalnost Hrvatske i isticati kako HEP mora ostati u pretežno državnom vlasništvu za mene su počeli problemi. Na koncu postao sam žrtva određenih skupina koje me uz pomoć medija  pokušavaju diskreditirati".

Pročitajte više