Rat kumova: Thompson i Škoro na suprotnim stranama predsjedničke kampanje

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL / FaH

U ZDRAVIJIM društvima najveći muzički hitovi bave se uglavnom tematikom kao što su ljubav, seks, ples, mladost, noćni provod, gradski život i slično. U Hrvatskoj to već odavno nije slučaj, a trenutno se nalazimo u bezumnoj situaciji u kojoj je značajan dio političke scene zauzet koncertima i političkim stavovima dvojice ispodprosječnih pjevača koji su svoje najveće hitove posvetili temama poput rata, povijesti, vjere, domovine i međunarodnog pravosuđa. 

U Hrvatskoj se tako tijekom ljeta ne cupka na najnoviji plesni hit, nego se pretežno skače i skandira u gomili (u kojoj je lijepo, ali smrdi, kako je rekao Krleža) na pjesme kao što su “Čavoglave” i “Sude mi”. U prvoj se izvikuje ustaški pozdrav i pjeva o pucnjavi oružja i “gonjenju psina”, a u drugoj se ksenofobno prozivaju “čudni ljudi čudnog imena”. Prva pjesma je vjerojatno najveći hit Marka Perkovića Thompsona, a druga njegovog kuma Miroslava Škore, novopečenog predsjedničkog kandidata koji je favorit krajnje desnice. Prvi je nešto poput križanca hrvatske verzije Baje Malog Knindže i Gorana Bregovića bez talenta, a drugi je poput hrvatske nacionalističke verzije Đorđa Balaševića, također bez talenta i smisla za humor, ali s tolikim egom da misli da posjeduje oboje.

Kumovi Thompson i Škoro odavno su zahladili odnose

Nekadašnji bliski prijatelji i kumovi zahladili su odnose, što traje već neko vrijeme, a javnosti nikad nisu otkrili točan razlog. Sada se, pak, nalaze u direktnom političkom sukobu, i to zbog svojih koncerata koji se održavaju 4. kolovoza, dan prije proslave godišnjice Oluje odnosno Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji već nekoliko godina ne figurira samo kao državni praznik nego i kao ekstremno desni dernek. Prije samo nekoliko godina Perković je 5. kolovoza nastupao u Kninu te je njegov koncert bio obilježen masovnim skandiranjem povika “ubij Srbina”. 

Ove godine ni Perković, ni Škoro neće biti u Kninu na Dan pobjede, ali zato prvi nastupa na splitskoj Rivi dan prije, dok drugi ima zakazan koncert u pedesetak kilometara udaljenom Trilju. Otkako je prije nekoliko tjedana objavio kandidaturu za predsjednika RH, Škorini koncerti funkcioniraju i kao svojevrsni predizborni skupovi; tako se nedavno Škorin medijski promotor, desničarski TV voditelj Velimir Bujanec pohvalio na svom Facebooku da je masa Škori na nedavnom koncertu u Livnu skandirala “Škoro predsjednik”. Livno je, naravno, grad u BiH, a ne u Hrvatskoj, ali očito je da Škoro računa i na glasove iz “dijaspore”.

Škorina kampanja kao osveta Kolindi

Cijela je Škorina kampanja uostalom lansirana kao osveta Bujanca i smijenjenog predsjedničkog savjetnika Mate Radeljića Kolindi Grabar-Kitarović, koju su obojica svojedobno gurali na Pantovčak pa su se u nju razočarali. Onda su “izmislili” Škoru kao kandidata koji se nakon početnog nećkanja ipak dao nagovoriti da uđe u kampanju opravdavajući to slušanjem “bila naroda”.

Nema sumnje da će Škoro uzeti dio glasova HDZ-ovoj kandidatkinji Grabar-Kitarović pa su, kako pišu mediji, u toj stranci i na Kolindin poticaj odlučili organizirati svojevrsni protukoncert Škorinom megadomoljubnom okupljanju u Trilju te su braniteljske udruge iz Splita - uvijek vjerne igrače HDZ-a - potaknuli da počnu tražiti Perkovićev koncert na Rivi iste večeri. Njihova želja je za HDZ-ovog gradonačelnika Andra Krstulovića Oparu bila zapovijed pa je iskeširao 400 tisuća kuna za Perkovićev koncert 4. kolovoza. Šuška se i da bi se na njemu trebala ukazati Kolinda.

Hoće li Thompsonov koncert na Rivi postati blamaža za Split?

Neovisno o tim trvenjima na hrvatskoj nacionalističkoj desnici, vrijedi se zapitati koliko je pametna odluka da se na vrhuncu turističke sezone na najpoznatijoj javnoj površini drugog najvećeg hrvatskog grada, koji je ujedno i turističko središte, organizira koncert izvođača koji u međunarodnoj javnosti ima reputaciju “barda mržnje” i “fašističkog rokera”, kako Perkovića opisuju europski mediji. I to još u organizaciji gradskih vlasti!

Gradonačelnik Splita očito se ne brine o tome da bi takav nacionalistički hepening mogao naškoditi reputaciji Splita te da bi cijela stvar mogla eskalirati u još jednu reputacijsku štetu za međunarodni imidž Hrvatske, koja živi od turizma. Što ako turisti shvate da se na Rivi održava koncert čovjeka koji je poznat po iznošenju filoustaških stavova i pjevanju filoustaških pjesama, što ako se o tome raspišu strani mediji? 

Čini se da ništa od toga nije bilo važno Opari kada se upustio u formalno izvođenje operacije sukobljavanja Perkovićeva koncerta sa Škorinim, a u korist HDZ i Kolinde. Grad koji vodi mu je izgleda zadnja rupa na svirali.

Thompson se ograđuje od politike, ali prima novac HDZ-ovog gradonačelnika

Predsjednički kandidat Škoro se o protukoncertu svojeg kuma Perkovića nije očitovao jer on ionako ne izlazi pred novinare, nego samo objavljuje statuse na Facebooku. Perković je, pak, izašao pred novinare, ali je bio vrlo živčan kada su ga pitali o političkoj dimenziji njegova nastupa na Rivi te je rekao da se on ne bavi politikom negirajući bilo kakvu povezanost s predsjedničkom kampanjom Kolinde Grabar-Kitarović, ali i odbivši izraziti podršku otuđenom kumu Škori. Ipak, indikativno je naglasio da ne podržava nijednog predsjedničkog kandidata - “za sada”.

Bez obzira na to koliko se Perković deklarativno ograđivao od politike, ostaje činjenica da je njegov nastup u Splitu platio HDZ-ov gradonačelnik, a poznato je da HDZ ne štedi novac kada je riječ o potpomaganju kampanje svojih kandidata, kao ni da Perkoviću nije mrzak novac HDZ-a i za to da ne pjeva, i za to da pjeva, uvijek u njihovu korist.

Kolinda se po običaju izbrbljala

Cijela šarada s time da Perkovićev iznenada i u zadnji tren dogovoreni koncert na splitskoj Rivi nema veze s Kolindinom kampanjom pala je u vodu čim je Kolinda progovorila o temi. U petak, 2. kolovoza, Kolinda je gostovala u emisiji "S predsjednicom izvan protokola", te izjavila da bi "svakako svratila na Thomposonov koncert". Početkom tjedna je tvrdila da ona o svemu tome ništa ne zna, te da 4. kolovoza ima druge protokolarne obaveze. 

Predsjednica kaže da je s Perkovićem već o svemu razgovarala, te da je pjevač odlučno ustvrdio kako nikada nije pjevao pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara". To nije točno, Index je davno objavio snimku toga, a i Perković je svojedobno sam priznao da je tu ustašku, koljačku pjesmu pjevao. Sada o tome laže.

"On nikako ne želi nanositi štetu narodu niti Hrvatskoj, on je veliki domoljub, kako gledam na većinu njegovih pjesama. Naravno na početku rata je trebalo animirati ljude da krenu u borbu protiv zajedništva četničke kokarde i crvene zvijezde koju je nosila tadašnja JNA”, rekla je Kolinda o Perkoviću, ponavljajući standardne fraze krajnje desnice.

Zaključila je da su pjesme koje danas Perković pjeva kritika hrvatskoga društva, što je sigurno jedna od većih nebuloza koje su izašle iz njenih usta. Malo je falilo da ga nazove "hrvatski Bob Dylan".

Muka desničarskih glasača

Desničarski glasači su sada na muci - otići na Škorin koncert u Trilju i tako de facto podržati njegovu kandidaturu te izraziti razočaranje u Kolindu ili otići na Perkovićev koncert u Splitu, ali pritom možda upasti u zamku koju je postavio njima omraženi Andrej Plenković i predsjednica koja mu se “prodala” ako se okupljanje na Rivi pretvori u neku vrstu predizbornog skupa eventualne HDZ-ove kandidatkinje? Nije im lako.

Još manje je lako građanima Republike koji svoje životne i političke horizonte nisu sveli na lošu muziku, Domovinski rat, domoljublje, Katoličku crkvu, “kušine stine”, “vjerne ljube”, izdajničku braću i ostala opća mjesta iz opusa dvojice pjevača, te im vrhunac postojanja nije pohoditi koncert jednog od njih jer sve ukazuje na to da će koncertni obračun dvojice kumova ispasti jedan od ključnih političkih događaja u kolovozu.

Što to govori o razini na koju je potonula politika u Hrvatskoj, svatko može sam zaključiti.


 

Pročitajte više