Rat u tiskanim medijima: "Vrijeme je za temeljitu istragu o tajnom vlasništvu medija"

"AFERA Grbić" zakuhala je pravi rat u hrvatskim tiskanim medijima.

Nakon što je tjednik srpskog nacionalnog vijeća Novosti prošlog tjedna izašao s tezom da ravnatelj policije Oliver Grbić smeta zbog istrage o Slobodnoj Dalmaciji te da su napadi na njega upravo zbog toga jer su se približili vlasniku Ninoslavu Paviću kojega štiti predsjednik Ivo Josipović, inače kućni prijatelj Marka Vojkovića, koji je u vrijeme sumnjivih transakcija oko Slobodne bio u Upravi Adriatica.neta i čija je tvrtka Emporion bila suvlasnica te turističke agencije, isto se u tekstu od nedjelje našlo i na stranicama Novog lista.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor iz Jutarnjeg. U tekstu kojeg potpisuje Pavićev trbuhozborac Davor Butković, teze novinara/urednika Novosti i Novog lista naziva se konstrukcijama "koje kao da su izašle iz radionice zagovornika teorije protuhrvatskih zavjera u Hrvatskom listu".

Butković u tom tekstu ne odgovara na optužbe iz drugih medija niti nudi ikakve dokaze prema kojima bi se dalo zaključiti da scenarij nije onakav kakvim su ga predstavili kolege iz Novog lista i Novosti, već temu prebacuje na "tajnog vlasnika" Novog lista, ističući kako se radi o "jedinom većem mediju u Hrvatskoj sa značajnim udjelom tajnog vlasništva".

"Tko je tu bedast, a tko tajni ortak"


Ako ćemo tako, onda hajdemo objaviti vlasničke strukture svih medija, provesti istrage o njihovim vlasnicima, "pa da vidimo tko je tu bedast, a tko tajni ortak", oglasio se odmah dan poslije i glavni urednik Novog lista Branko Mijić, koji u tekstu pod nazivom "Čiji gazda crni kapital prede" donosi i faksimil dokumenta o vlasničkoj strukturi Novog lista, navodeći da je isti objavljen u Narodnim novinama broj 24 od 23. veljače 2011. godine, a iz kojeg je vidljivo da je Dioki d.d. (tvrtka u vlasništvu Roberta Ježića) većinski vlasnik Novog lista s udjelom od 80,319 posto.

U rješavanju ove medijske trakavice o vlasništvu nad tiskanima medijima u Hrvatskoj mogla bi pripomoći i premijerka Jadranka Kosor. Njezina inicijativa o pokretanju sjednice VNS-a koja bi se bavila pitanjem organiziranog kriminala u medijima dio je osvete prema predsjedniku Ivi Josipoviću, o čemu je Index jučer pisao. Iako je ideja bila prvo da se razglaba o "tajnom vlasniku" Nacionala, premijerkina inicijativa je da se istraga proširi čime bi se pročešljali mediji koji se smatraju najbližima predsjedniku Ivi Josipoviću, i u kojima Josipović ima veliki utjecaj.

Predsjednik: I ja želim istragu o kriminalu u medijima

Ured predsjednika o premijerkinoj inicijativi jučer se oglasio i priopćenjem u kojem se tvrdi kako "po tom pitanju (o mogućem ulasku crnog kapitala u medije, op.a.) ne postoji razlika između predsjednice Vlade RH i predsjednika Republike, već je predsjednik Josipović podsjetio kako su i dosadašnje istrage u nekim predmetima zlouporabe javnih sredstava pokazale kako se torbarenjem kupovalo neke medije". U priopćenju se ističe i kako su "vidljive tendencije centralizacije i okrupnjivanja elektroničkih medija bez transparentnog vlasništva".

"Upravo zato je predsjednik Josipović istaknuo kako je zakonska obveza policije i DORH-a da sve takve slučajeve istraži. Ako je riječ o mogućem utjecaju na demokratski poredak i slobodu medija koja je zajamčena Ustavom, to se pitanje treba raspraviti i na Vijeću za nacionalnu sigurnost", stoji u priopćenju u kojem se nastoji dokazati da nije to samo premijerkina inicijativa.

Pri tome treba posebno istaknuti, stoji u priopćenju, "da predmet rasprave na VNS-u ne smije biti uređivačka  politika pojedinih medija, još manje eventualni utjecaj politike na  nju". "Predmet rasprave mora biti kriminal, pranje novca i eventualni pokušaj da se kroz nelegalno stečeni novac ostvari vlasništvo i utjecaj u medijskom prostoru. O potrebi da se ta tema raspravi na Vijeću na nacionalnu sigurnost, uz prethodnu pripremu nadležnih službi, između predsjednice Vlade i predsjednika Republike nema nikakve razlike", zaključuje se.

Pročitajte više