Ratko Knežević: Ne smijemo ostaviti Ukrajinu kao plijen jednom bolesnom diktatoru

Ilustracija: EPA

INVESTICIJSKI bankar i međunarodni konzultant te strateški savjetnik koji radi u Londonu Ratko Knežević komentira situaciju u Ukrajini.

U jednoj riječi: mi, slobodni građani Europe, sve naše države, sva naša društva, ne smijemo ostaviti Ukrajinu kao plijen jednom, očigledno je, bolesnom diktatoru, onako kako je, svojevremeno Chamberlain,britanski premijer, prepustio Čehoslovačku jednom drugom demonu, s brčićima, doduše.

Tako je, naime, s tim 'britanskim' ustupkom  Hitleru, počeo Drugi svjetski rat. (Koji je, taj ustupak, doveo Churchilla na vlast. )

Ova, najsretnija i najuspješnija europska zajednica, ikada, nakon dva najstrašnija i najsvirepija svjetska pokolja koja su započela  i završila na njenom teritoriju, zaklela se,u svim svojim poveljama, da je nepovredivost postojećih granica sine qua non.

"Odgovornost SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva je ogromna"

Petog prosinca 1994. Ukrajina, do tada nuklearna sila, potpisom Budimpeštanskog ugovora čiji su, pored nje, potpisnici i garantori, bili Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države, obvezala se postati ne-nuklearnom državom, praktički vratiti sve rakete s nuklearnim glavama Rusiji, a za uzvrat sve 3 ostale potpisnice tog  sporazuma obvezale su se poštovati 'nezavisnost i suverenitet postojećih granica Ukrajine', citat. 

Dalje, sve su se 3 strane obvezale, svojim potpisima, da neće koristiti 'force' (moć oružja u ovom značenju) 'protiv teritorijalnog  integriteta ili političke nezavisnosti Ukrajine' i da, nastavak, 'nijedno od njihovih  oružja neće biti upotrijebljeno protiv Ukrajine izuzev u slučaju samoobrane'. 

Dakle, Ukrajina se samovoljno odrekla nuklearnog naoružanja na njenom teritoriju, a za uzvrat dobila je garancije Rusije, UK i USA. 

Da li bi Putin napao Ukrajinu, kako izgleda da namjerava, da Ukrajina danas ima nuklearno oružje? Ne, naravno. Zato je odgovornost onih koji su potpisali ovaj Sporazum u Budimpešti, USA i UK ogromna.  I to je možda sve što se treba znati o ovom sukobu dvije, genetski i povijesno, bratske slavenske nacije. 

"Putin sanja o rekonstrukciji Sovjetskog Saveza"

Koji se, taj sukob, rađa iz kompleksa superiornosti jednog malog, niskog čovjeka, doduše s jako bistrim očima, koje sam gledao u loži moskovskog stadiona srpnja 2018, a koga je, njegova vlastita žena, majka njegovih kćeri i bivša supruga, nazvala 'vampirom'. 

Ovaj opasni čovjek, koji sanja o rekonstrukciji Sovjetskog Saveza pod čizmom Rusije, može, ovog puta, izazvati novi svjetski rat čije su posljedice sada nesagledive. Jedno je sigurno.  Ako je sanjao biti nasljednikom Romanovih, Katarine Velike, koja mu je, kažu upućeni, idol, pa je TV seriju o njenom životu podržao i financirao, ili Staljina koga, po vlastitom priznanju cijeni, onda mora znati da u slučaju 'nuklearne opcije' Rusije više biti neće.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više