Ratko Maček u suzama: Puki je bio veliko zaigrano dijete

O TOME koliko je ubijeni Ivo Pukanić bio blizak, ne samo s predsjednikom Stjepanom Mesićem, već sa čitavim državnim vrhom, svjedoči i činjenica da su neki od njih čak i zaplakali kad su doznali tragičnu vijest. Svi se prisjećaju kako im je Pukanić, gotovo kroz šalu, znao govoriti kako će ga ubiti.

Bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a, Ratko Maček, prema pisanju Večernjeg lista, kad je doznao za smrt prijatelja, nije ni pokušao zadržati suze, već je samo duboko potresen uspio prozboriti: "Ovo je strašno. Ubijen je moj prijatelj".

"Pogađalo ga je nepovjerenje kojemu je bio izložen nakon pokušaja atentata proljetos. Mnogi su tada mislili kako je cijelu priču izmislio. Često mi je govorio: 'Znam da oni neće prestati. Oni mene hoće ubiti'. Izgovarajući te riječi čak nije djelovao zabrinuto. Jednostavno je iznosio nešto u što je vjerovao, kao bilo koju drugu činjenicu o svom životu. Puki je bio jako pametan čovjek i mnogo je znao. No, iza ljušture 'opinion makera', čovjeka koji je bio dio javne scene, Puki je istodobno bio veliko zaigrano dijete, što se vidjelo iz njegove strasti prema novim automobilima, pa i tom Lexusu, novim verzijama PlayStationa, fotoaparatima...", prisjetio se Maček svog prijatelja.

"Prije samo dva tjedna vozio sam ga u tom Lexusu, a on je čitavo vrijeme krpom brisao drvene dijelove i govorio kako sve mora biti besprijekorno čisto", ispričao je Maček, dodajući kako ga je Pukanić jednom dočekao na balkonu te je sjedeći na stolcu, kroz obruč veličine teniskog reketa, puhao balone od sapunice promjera jednog metra. Rekao je i kako su on i Pukanić voljeli razgovarati o politici, odnosima u društvu, gospodarstvu, tehnološkim novotarijama, ali i kako mu Pukanić nikad nije rekao tko je taj "netko" tko ga želi ubiti.

No, nisu predsjednik Mesić i Ratko Maček bili jedini prijatelji kojima je Pukanić odavao svoje strahove. Da se boji kako bi ga netko mogao ubiti, rekao je predsjednici HSLS-a i potpredsjednici Vlade, Đurđi Adlešič, koja je Večernjem listu ispričala: "Činio je to na pomalo frajerski način. Nikad nije odavao dojam da se boji. Govorio je: 'Znam da vi meni ne vjerujete, ali vidjet ćete da će me pokušati ubiti'”.

I.M.
Foto: Arhiva (Index)

Pročitajte više