"Ratko Mladić u Čileu iznajmljuje čamce i ronilačku opremu"

ZBOG "pouzdane dojave" koju su prije otprilike mjesec dana dobili haški istražitelji, za haškim bjeguncem Ratkom Mladićem tragalo se i u čileanskom gradu Valparaiso. Prema pisanju Pressa, u "pouzdanoj dojavi" se navodilo kako se Mladić u Čileu skriva posljednje dvije godine te kako je u Južnu Ameriku stigao s lažnom srpskom putovnicom, izdanom na ime, sada već pokojnog, stanovnika Sremske Mitrovice.

Tako je u akciji potrage za Mladićem pretražena čitava stambena četvrt u predgrađu Valparaisa. Iako Mladić nije pronađen, mogućnost da se zaista ondje skriva, navodno, još uvijek nije odbačena.

Neimenovani sugovornik Pressa otkriva: "Tvrdi se da Mladić ima potpuno nov identitet. Sumnja se da mu je lažna putovnica napravljena u Srbiji i da je glavni čovjek za prebacivanje Mladića u Južnu Ameriku bio jedan Nijemac, kao i da su u ilegalnom prebacivanju sudjelovala dvojica biznismena iz Republike Srpske. Prema ovoj dojavi, Mladić u Valparaisu ima manji ribarski brod, a s jednim Čileancem vodi i tvrtku za iznajmljivanje čamaca i ronilačke opreme. Smješten je u jednoj kući na brdu iznad grada".

Tužiteljstvo za ratne zločine potvrdilo je kako su i njima "stizale slične dojave". "Svaku dojavu, svaku informaciju, detaljno provjeravamo. Istina, mnoge od njih bile su lažne, ali bilo je i onih koje su nas dovele korak bliže nekima od haških optuženika. Međutim, o konkretnom slučaju zasad ne možemo govoriti", poručili su.

I.M.
Fotomontaža: Index

Pročitajte više