Ratna šteta u Vukovaru je 9,5 milijardi kuna. "Spašavanje" Uljanika je 10,5

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL /wiki/Index

ZA "spas" brodogradilišta Uljanik, prema do sada iznesenim procjenama "strateškog partnera" Tomislava Debeljaka, bit će potrebno 10,5 milijardi kuna. To je iznos veći od procijenjene izravne ratne štete u Vukovaru, koja je iznosila 9,5 milijardi kuna.

Prema Izvješću Državne komisije za popis i procjenu ratne štete, na koje se u svom članku "Izazovi i mogućnosti poslijeratne obnove Vukovara", objavljenom 2012. u Hrvatskom geografskom glasniku, poziva autor Dražen Živić, "na području Grada Vukovara procijenjena je ukupna izravna ratna šteta od 9,5 milijardi kuna, od kojih se 4,6 milijardi odnosi na gospodarstvo, 2,3 milijarde na infrastrukturu te 2,6 milijardi na privatnu imovinu (27,4%). Od procijenjenih ratnih šteta na privatnoj imovini najviše se odnosi na stambeni fond (2,5 milijardi ili 96,2%). Tako su u agresiji uništene 8272 obiteljske kuće kao i 552 višestambena objekta s ukupno 5580 stanova, što znači da su u ratu u Vukovaru, Grabovu, Lipovači i Sotinu uništene ili teško oštećene čak 13.852 stambene jedinice (75% spada ih u četvrtu, petu i šestu kategoriju oštećenja). Upravo u obnovu stambenog fonda u Vukovaru hrvatska je država do sada uložila približno 1,7 milijardi kuna, što je gotovo polovina od ukupno uloženoga državnog novca u obnovu Vukovara."

Milijarde otišle na "spašavanje" brodogradilišta

Uljanik nije stradao u ratu, ali je njegovo "poslovanje" stvorilo golemu štetu poreznim obveznicima. Zbog neisporuke brodova, porezni su obveznici na ime jamstava samo prošle godine platili čak 2,5 milijardi kuna. Ove godine na naplatu bi moglo stići preko milijardu kuna - spominju se iznosi od 1,2 do 1,7 milijardi kuna. A prije svega ovoga je na Uljanik Grupu potrošeno 12,4 milijarde kuna - brodogradilište Uljanik dobilo je 3,7 milijardi kuna, a 3. maj 8,7 milijardi kuna.

Ukupno je na hrvatska brodogradilišta posljednjih desetljeća potrošeno oko 40 milijardi kuna.

Da posjetimo, prošlog je tjedna uprava Uljanik Grupe izabrala strateškog partnera koji bi im trebao omogućiti nastavak poslovanja. Odabrana je DIV grupa u vlasništvu Tomislava Debeljaka koja je već ranije preuzela Brodosplit. No uprava DIV-a je odmah po odabiru izjavila da nema šanse da plaćaju obveze koje su nastale u prijašnjem poslovanju te da žele da taj teret na sebe preuzme država. S obzirom na to da su u postupku natječaja snimali poslovanje Uljanika, procijenili su da se dubioze kreću do 10,5 milijardi kuna.

Pročitajte više