Ratne zapovjednike Armije BiH uhitili zbog zločina nad Hrvatima

U VELIKOJ akciji koju od ranih jutarnjih sati u Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Konjicu provode specijalci Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhićeni su 40-godišnji Nedžad Hodžić zvani John Wayne, 43-godišnji Mensur Memić zvani Menta, 53-godišnji Dževad Salčin zvani Struja i 43-godišnji Senad Hakalović.

Kako prenosi Dnevni avaz, četverac se tereti za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima, počinjene 1993. godine na području sela Trusina u općini Konjic. Tužiteljstvo BiH je izvijestilo kako ih se tereti da su u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine izvršili napad na selo Trusina.

Napad, koji je bio usmjeren na civilno hrvatsko stanovništvo sela Trusina, izvršili su pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije Republike BiH, pod nazivom "Zulfikar" i pripadnici 45. brdske brigade Armije Republike BiH "Neretvica".

Pritom je ubijeno 19, a ranjeno četvero civila. Među stradalima je bilo i dvoje djece, starosti dvije i četiri godine. Ubijena su i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Pročitajte više