Raukar Gamulin: Treba ukinuti ugovore o dosmrtnom uzdržavanju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici pozdravili su danas vladinu nakanu da zaštiti građane koji se ne mogu brinuti za sebe pa sklapaju ugovore o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju i često ostaju i bez imovine i skrbi, a Možemo smatra da ugovore o dosmrtnom uzdržavanju treba ukinuti.

"Ugovore o dosmrtnom uzdržavanju trebalo bi ukinuti", rekla je Urša Raukar Gamulin (Možemo) u raspravi o konačnim izmjenama zakona o obveznim odnosima i o parničnom postupku.

"Ugovori o dosmrtnom uzdržavanju bili su zloupotrebljavani"

Poručila je i da to misli veliki broj odvjetnika te bilježnika koji svjedoče "katastrofama" u kojima se nađu uglavnom stariji sugrađani. Upozorila je da su u najvećem postupku ti ugovori bili zloupotrebljavani jer su starije osobe ostajale bez svoje imovine i nekretnina te završavali na ulici prepušteni državnoj skrbi.

Raukar Gamulin rekla je i da, po podacima Sindikata umirovljenika, čak 80 posto starijih osoba ne razlikuje dosmrtne i doživotne ugovore o uzdržavanju i vrlo ih se lako prevari.

Nađ iz Socijaldemokrata: Starije osobe od prevarantskih predatora nisu zaštićene ni u domovima

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) smatra da su starije osobe izložene potencijalnim prevarantima koji kao "predatori kruže oko starijih osoba za koje znaju da imaju vrijedne nekretnine i pokretnine i slatkim riječima, sitnim uslugama i poklonima mame ih dok im ne uzmu i zadnji euro ušteđevine ili ih privole da nekretninu prepišu na njih".

Navela je i da starije osobe od takvih predatora nisu zaštićene ni u domovima za starije osobe u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave ili u Gradu Zagrebu. 

Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Tim izmjenama se, među inim, uvodi Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju u koji će se unositi podaci o sklopljenim i raskinutim ugovorima te postupcima pokrenutim radi poništenja ili raskida ugovora.

Registar će se voditi pri Hrvatskoj javnobilježničkoj komori, a omogućit će provjeru jesu li ugovaratelji uzdržavanja već sklopili ugovore i koliko, broj takvih ugovora ograničava se na najviše tri.

HDZ: Izmjene zakona idu u smjeru jače zaštite starijih građana

HDZ smatra da izmjene tih zakona idu u smjeru jače zaštite starijih građana, kao i bolje informiranosti i stručne pomoći.

Tako se, rekao je Nikola Mažar, izmjenama zakona obvezuje javne bilježnike ili suce da su prilikom sklapanja ugovora dužni pročitati sadržaj ugovora te obje stranke upoznati s njegovim sadržajem, pravnim obvezama, kao i o trenutku kada dolazi do prelaska vlasništva imovine ili nekretnine.

Istaknuo je i da će se izmjenama zakona o parničnom postupku raskid ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju rješavati po hitnom postupku, što ide u korist starijim osobama.   

U 2021. sklopljeno preko 7500 ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju

Zastupnici su apostrofirali podatke da je u 2021. bilo sklopljeno više od 7500 ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, te da 63 posto osoba koje su ih sklopile nije prije toga tražilo pravni savjet i nije znao razliku između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja. Posebno problematičnim drže ugovore o dosmrtnom uzdržavanju kod kojih imovina odmah prelazi u vlasništvo uzdržavatelja.

Pozdravivši intencije da se poboljša položaj starijih osoba, Martina Vlašić Iljkić (SDP) smatra i da bi bilo dobro uvođenje obaveze da se kod sklapanja ugovora uvede provjera zdravstvene sposobnosti tako da se zna postoji li u evidenciji npr. obiteljskog liječnika dijagnoza zbog koje bi se trebalo provjeriti je li osoba u mogućnosti razumjeti ono što potpisuje. 

Pročitajte više