RAVLIĆ: HRVATSKA ENCIKLOPEDIJA ŠESTIM SVESKOM PREŠLA POLOVICU PUTA

Hrvatska enciklopedija šestim sveskom, koji obuhvaća slova Kn do Mak, prešla je polovicu puta, izjavio je zamjenik glavnog urednika Slaven Ravlić, koji će sutra zajedno s glavnim urednikom Augustom Kovačecom i Mirjanom PolićBobić, profesoricom sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, predstaviti najnoviji svezak, jednoga od najznačajnijih poduhvata Leksikografskoga zavoda "Miroslav Krleža".

Po Ravlićevim riječima svezak sadržava niz članaka o državama i narodima, od Kolumbije, dva Konga i dvije Koreje, Kurda i Kuvajta, do Letonaca i Letonije, Litve, Luksemburga do opsežnih članaka o Madžarima i Madžarskoj.

"U njemu nalazimo velike sintetičke prikaze struka i djelatnosti, razne makropedijske i mikropedijske članke o pojmovima, pojavama, institucijama te mnogobrojne biografske članke", dodao je.

Šesti svezak Hrvatske enciklopedije ima 860 stranica, 40 stranica priloga u boji - fotografija i karata te 20 stranica uvodnih obavijesti i objašnjenja. Obuhvaća slova Kn do Mak sa 6273 članka, koje je napisalo 362 suradnika.

Kao opća enciklopedija, poput Britanske, Talijanske i Američke, nosi nacionalno ime i ima pojačanu nacionalnu sastavnicu, podsjeća Ravlić.

U tom je svesku hrvatska problematika zastupljena i u posebnim člancima (Korčula, Krk, Lika) te u nizu biografskih članaka o književnicima kao što su Ante i Ivan Goran Kovačić, Kranjčević, Krleža, Vesna Krmpotić, skladatelju Lisinskom, slikarima Kraljeviću i Kulmeru, glumcima Mariji Kohn i Peri Kvrgiću, arhitektima Kovačiću i Lubynskom, urbanistu Lenuciju, matematičarima Đuri i Svetozaru Kurepi, leksikografima Kruni Krstiću, Augustu Kovačecu, Tomislavu Ladanu i Trpimiru Macanu, političarima Eugenu Kvaterniku i Vlatku Mačeku, sportašima Kožulju, Kukoču, Anti, Ivici i Janici Kostelić, Ljubeku i drugim.

Sljedeći, sedmi svezak, koji obuhvaća slova Mal do O, kako ističe Ravlić, Leksikografski zavod planira objaviti u ljeto sljedeće godine.

Prvi svezak Hrvatske enciklopedije objavljen je u travnju 1999., a čitav projekt koji će imati 11 svezaka planira se završiti u sljedećih pet godina

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više