Ravnatelj dubrovačke bolnice: Vrhunski stručnjaci su ženi greškom izvadili zdravi bubreg

RAVNATELJ Opće bolnice Dubrovnik, Branko Bazdan, danas se je sa konferencije za novinare izrazio žaljenje zbog toga što su u toj ustanovi 29. rujna greškom pacijentici izvadili zdravi bubreg.

Bazdan je dodao i kako je "isprika nevažna u usporedbi s onim što je preživjela pacijentica". Žena je operirana 29. rujna, a bolnica je već dan kasnije obaviještena da postoji sumnja da je došlo do pogreške koja se po Zakonu o kontroli kvalitete naziva "neočekivani neželjeni događaj".

Operirali vrhunski stručnjaci


"Uprava je o ovom događaju odmah izvijestila Ministarstvo zdravstva i interno povjerenstvo za stručni nadzora, te pacijenticu i njenu rodbinu", kazao je Bazdan uz napomenu da bolnica nije željela tajiti što se dogodilo već ubog zakonskih procedura i želje pacijentice da ostane anonimna nisu izvijestili javnost. Napomenuo je da su u operaciji zdravog bubrega sudjelovali "vrhunski stručnjaci" sa mnogo godina iskustva i uspješnog rada. Bazdan je kazao da je spreman ponuditi ostavku ukoliko se liječnicima dokaže krivnja.

Podsjetimo, 56-godišnjakinji je izvađen zdravi bubreg zato što su je, zbog sličnog imena i prezimena, zamijenili sa starijom pacijenticom. Cijeli slučaj je u ovom trenutku u Hrvatskoj liječničkoj komori i povjerenstvu za stručni nadzor koji će utvrditi krivnju liječnika.

Pročitajte više