Ravnatelj HRT-a kaže da tamo nema cenzure

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je primio na znanje izvješće o radu HRT-a za 2020. koje je podnio glavni ravnatelj Robert Šveb kazavši u raspravi da na HRT-u nema cenzure i da javna radiotelevizija povlači tužbe protiv novinara.

"Na HRT-u ne postoji cenzura, niti lista zabranjenih gostiju", kazao je Šveb odgovarajući na upite članova Odbora o programu, ali i sudskoj presudi kojom je HRT pravomoćno izgubio spor protiv predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka zbog njegovih izjava o cenzuri.

Slučaj Zovko je bio specifičan

"Što se tiče SLAPP tužbi, u prvim tjednima nakon dolaska na HRT povukao sam sve tužbe koje je bilo moguće povući. Radilo se o tri tužbe", kazao je. Posebno je istaknuo slučaj Zovko koji je, kako je kazao, po ocjeni pravnika bio specifičan jer se radilo o višestrukim tužbama.

"Zovko je tužio HRT za otkaz koji je dobio uslijed napada na invalidnu osobu unutar HRT-a, a HRT je njega tužio za istupe u medijima. Savjet pravnika je tada bio da ne povlačimo niti jednu od tih tužbi", kazao je Šveb.

Dodao je i kako je u međuvremenu sud donio presudu u korist Zovka koju HRT prihvaća, a iznio je i stav da HRT ne treba ulaziti u sudske sporove, pogotovo ne sa svojim novinarima.

Članovi Odbora imali su brojne primjedbe na rat bivšeg ravnatelja Bačića

Na upit člana Odbora Vilima Matule (Možemo) hoće li na najnoviju pravomoćnu presudu u slučaju Zovka HRT podnijeti reviziju Vrhovnom sudu, odgovorio je kako još s time nije upoznat jer to još nije došlo na raspravu unutar kuće.

Članovi Odbora većinom glasova primili su na znanje Izvješće o radu i poslovanju HRT-a za 2020. uz brojne primjedbe na program i poslovanje HRT-a pod vodstvom bivšeg glavnog ravnatelja Kazimira Bačića, ali i uz isticanje i da to izvješće nisu prihvatili ni Programsko vijeće ni Nadzorni odbor HRT-a.

Ravnateljica Uprave za medije u Ministarstvu kulture i medija Jasna Vaniček-Fila rekla je da vlada predlaže da se ovo Izvješće primi na znanje uzevši u obzir to da Nadzorni odbor nije dao pozitivno mišljenje.

Odbor za medije prihvatio je izvješća o radu Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a za 2020. a pred kraj gotovo četverosatne sjednice raspravljao je i o informaciji glavnog ravnatelja vezanoj za ponudu oglašavanja na HRT-u od agencije za promidžbu Force Info.

Gradonačelnica Pazina je prijavila HRT

Prema medijskim napisima, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić u veljači je prijavila HRT nadležnim tijelima zbog mogućeg kršenja odredbi o oglašavanju na javnom servisu. Kazala je kako je dobila ponudu marketinške agencije Force info, koja joj je ponudila pozitivne priloge o njenom radu na HRT-u.

Ravnatelj Šveb je rekao kako je procedura sa sponzoriranim prilozima na HRT-u vrlo jasna te kako je ta agencija lani odradila nekoliko priloga prikazanih na HRT-u. Odbor je zatražio da se o ovom slučaju traži dodatno izvješće.

Pročitajte više