Šef HTV-a govorio da je Vrdoljakov General katastrofa. Sad ga reprizira

Foto: Index

HRVATSKA televizija sinoć je počela reprizirati Generala, remek-nedjelo Antuna Vrdoljaka, čiji su scenaristički i glumački promašaji uveseljavali javnost krajem 2019. i početkom prošle godine, koji tjedan prije početka pandemije. 

> Večeras zadnja epizoda Generala. Sve se čini smiješnim, ali zapravo je užasno

Kritika je pokopala seriju i film koji na IMDb-u ima ocjenu tri od mogućih deset, a za našu današnju vijest svakako je najzanimljivije da je o seriji loše govorio i Renato Kunić, ravnatelj HTV-ove Poslovne jedinice Program koji, ujedno, od pritvaranja glavnog ravnatelja Kazimira Bačića vodi HRT.

Na sjednici HRT-ova Programskog vijeća krajem lanjskog siječnja Kunić je, prema medijskim izvještajima, rekao da "scenarij nije dobar, a tekst je katastrofalan". Dodao je i da nitko nije sretan što je General ispao takav kakav jest i da nitko s njim nije sretan, ali i da nisu mogli ići u sudske sporove za raskidanje ugovora.

Odluku o repriziranju Generala donio Bruno Kovačević

Do Kunića nismo uspjeli doći, a s HRT-a smo na upit zašto repriziraju Generala, dobili sljedeći odgovor: "Programska koncepcija je ovog ljeta i jeseni takva da će HRT obilježiti 30 godina vojne agresije na Republiku Hrvatsku nizom dokumentarnih i dramskih sadržaja. Tako da ćemo ovog ljeta reprizirati seriju General, ali i seriju Nestali, a do kraja godine imamo u planu emitirati petnaestak dokumentarnih sadržaja vezanih uz Domovinski rat. HRT ima isključiva i neograničena prava na emitiranje serije General bez ikakve dodatne naknade autorima za reprize, a odluku o emitiranju donio je glavni urednik."

Prema impressumu, glavni urednik HTV-a je Kuniću podređeni Bruno Kovačević.

General je osmišljen kao projekt o životu Ante Gotovine prema knjizi Nenada Ivankovića Ratnik, pustolov i general. Snažan poticaj njegovu nastanku bilo je sklapanje ugovora između producentske kuće Kiklop film, u vlasništvu Antuna Vrdoljaka i njegova sina Andrije te Hrvatske radiotelevizije u rujnu 2016. godine, kad je HRT-om kao vršitelj dužnosti upravljao Siniša Kovačić, dok je Hrvatsku vodio HDZ Tomislava Karamarka. Samo je HRT u Generala uložio 9.6 milijuna kuna.

Unatoč silnim milijunima serija je doživjela fijasko

"Kad sam preuzimao dužnost vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, ovaj projekt iz nekog razloga nije bio među najvažnijima, no na prvim sastancima odlučili smo to promijeniti. Ovo nam je iznimno važan projekt", izjavio je Kovačić pri potpisivanju ugovora.

HRT-ovim milijunima pridružilo se i 4.2 milijuna naših kuna koje je Hrvatski audiovizualni centar investirao u Generala. Svejedno, projekt se ispostavio kao svakovrsni debakl, a Kiklop film je završio u stečaju.

Ostalo je sjećanje na neke dirljivo stupidne replike poput one u kojoj naslovni glumac Goran Višnjić, inače Vrdoljakov zet, zapovjednika u Legiji stranaca pita što je koka.

 

 

Pročitajte više