KORONAVIRUS

Ravnatelj KBC Sestre milosrdnice: Moramo se pripremiti za najcrnje scenarije

Mario Zovak Foto: Marko Prpić/Pixsell

RAVNATELJ zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak poručio je u ponedjeljak da uz KB Dubrava, kao primarni respiratorno-intenzivistički centar za najteže bolesnike od koronavirusa, i druge bolničke ustanove moraju biti spremne za najcrnje scenarije te zbrinuti oboljele.

"Ideja je da u Zagrebu imamo veliku ustanovu koja je ekipirana i zbrinjava veliki broj pacijenata. Nemamo iluzija da će infekcija stati samo na tomu, nemamo ni iluzija da KB Dubrava može zbrinuti sve pacijente, pa se svaka ustanova, pa i KBC Sestre milosrdnice mora pripremiti na najcrnje scenarije", rekao je Zovak nakon sastanka s resornim ministrom Vilijem Berošem i ravnateljima nekoliko zagrebačkih bolnica.

Za sastanke u Ministarstvu zdravstva rekao je da su važni i da moraju biti učestali jer se epidemiološka situacija mijenja.

"Cilj je osigurati ili pokušati smanjiti koliko god je moguće broj ljudi koji će biti zaraženi ovim virusom, premda smo svjesni da u konačnici to neće biti moguće bez obzira na mjere preventive koje poduzimamo, ali ideja je smanjiti kritičnu masu", istaknuo je Zovak.

Dodao je kako su u KBC Sestre milosrdnice predviđene izolacijske jedinice na sve tri bolničke lokacije - u Vinogradskoj, Draškovićevoj i Klinici za tumore u Ilici, a ti se prostori pripremaju za prijam pacijenata.

Na sve tri lokacije, naglasio je Zovak, planiraju se i prostori intenzivnih jedinica koje se opremaju centralnim plinovima gdje se mogu staviti respiratori za pacijente koji će trebati respiratornu potporu, kao i operacijski trakt koji bi bio isključivo za pacijente s koronavirusom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više