Ravnatelj OŠ Petrijanec: neosnovane optužbe o vozaču romske djece

Ravnatelj OŠ "Petrijanec" Zdravko Vrtulek u razgovoru s romskom djecom zaključio je kako su neosnovane grube optužbe o vozaču školskog autobusa o kojima je na prošloj sjednici Poglavarstava Varaždinske županije izvijestio Zlatko Oršuš, romski predstavnik, stoji u pisanom izvješću ravnatelja pročitanom na današnjoj sjednici Poglavarstva . L

"I djeca drugih mještana iz Strmca Podravskog hvale vozača Leskovara i navode kako romska djeca stvaraju nered u autobusu. Neprimjereno se odnose prema vozaču ako ih zbog toga ukori. Zbog neprimjerena načina vozačeva ukora - vikanja i čupanja za kosu, roditelji djece romske nacionalnosti upućivali su telefonske pritužbe, stoji u izvješću.

Navodi se i da romska djeca nisu na vrijeme čekala autobus, stvarala su nered u autobusu, onečišćavala ga, virila kroz prozor ili se ponašala tako da je bila ugrožena njihova sigurnost za vrijeme vožnje. "Vozač mora stoga reagirati kako ne bi doveo u opasnost život i zdravlje djece, no na primjeren način", navodi u tekstu očitovanja o ponašanju vozača školskog autobusa u općini Petrijanec ravnatelj Vrtulek.

Očitovanje ravnatelja uslijedilo je na zahtjev župana i Poglavarstva, a nakon primjedbe Zlatka Oršuša, romskog predstavnika u Vijeću romske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji, na prošloj sjednici Županijskog poglavarstva o navodnom neprimjerenom ponašanju vozača prema romskoj djeci.

U nastavku očitovanja ravnatelj Vrtulek navodi kako je razgovarao sa Zlatkom Oršušem, koji na kraju poriče neke od navoda izrečenih na sjednici Županijskog poglavarstva. Želi da isti vozač i dalje prevozi djecu, a da ga se samo ukori. Vrtulek se poziva i na Eduarda Ignaca, predsjednika romske zajednice, navodeći kako on nema primjedaba te želi da vozač i dalje prevozi školsku djecu.

Oršuš je na prošloj sjednici Poglavarstva, optužujući vozača školskog autobusa, rekao da učenici koji u školu putuju iz obližnjega romskog naselja pokraj Strmca Podravskog kažu da vozač prebrzo vozi "pa su mali učenici u strahu i plaču nakon vožnje." Također je rekao da Romkinjama završnih razreda osnovne škole vozač upućuje neukusne riječi i primjedbe.



(Hina) xmzag yvkn

Pročitajte više