Ravnatelj pulske gimnazije: Za one koji loše rade i ova plaća je prevelika

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

"ZA ONE koji dobro rade plaća je mala, za one koji ne rade plaća je prevelika. Nažalost, u cijelom sustavu javne i državne uprave ljudi ne rade isto i u tome je problem", kaže u razgovoru za Glas Istre ravnatelj pulske gimnazije Filip Zoričić.

Iako podupire svoje djelatnike u štrajkaškim zahtjevima, Zoričić smatra da bi se trebala provesti cjelokupna reforma obrazovnog sustava, od vrtića do fakulteta.

Isto tako valjalo bi, smatra Zoričić, svakih pet godina uvesti određene ispite kako bi kvaliteta nastavnika ostala na istom nivou.

Također smatra da su za pogrešnu percepciju javnosti - da učitelji rade malo i imaju puno godišnjeg - dijelom krivi i oni pojedinci koji se tako doista i ponašaju.

"Svi mi koji smo na državnom proračunu moramo raditi svoj posao"

"Najlakše je reći da učitelji ne rade, a malo tko vidi da oni sukladno zakonu imaju isto godišnjeg kao i ostali radnici, a većina njih, nakon što izađe iz razreda, i dalje ima jako puno posla: od ispravljanja i pripremanja ispita, pripreme za nastavu, matura… Svi mi koji smo na državnom proračunu moramo raditi svoj posao i zato, nakon ispravljanja nepravdi oko koeficijenata, moramo poraditi na tome da profesorski rad istinski vrednujemo, ali i da upravo fakulteti za profesore budu najteži. Jer, usudim se reći, njih neki upisuju samo zato jer im nije prošao prvi izbor", kaže Zoričić.  

Na pitanje kako na štrajk gleda kao roditelj, Zoričić ostaje pri tome da baš sada učitelji ne smiju spustiti glave i šutjeti.

"Kao roditelj dvoje školaraca, ali i suprug profesorice u srednjoj školi te ravnatelj gimnazije, podržavam štrajk i ustrajnost u njemu. Na kraju krajeva, štrajk podržavam kao profesor, poziv je to kojem ću se jednog dana vratiti", kaže.

Pročitajte više