Ravnatelj sela: Djevojčica iz Dječjeg sela Lekenik posvojena, a ne oteta

VRŠITELJ dužnosti ravnatelja SOS Dječjeg sela Lekenik Aleksandar Nađ izjavio je danas Hini da djevojčica A.B., koja je bila smještena u Dječjem selu od studenoga 2001., nije misteriozno nestala niti je oteta, kako se danas u izjavi za neke medije pribojava njezina majka, već je legalno posvojena u kolovozu 2003. godine.

Radi se o slučaju djevojčice A.B. koja je izdvojena iz obitelji gdje su vladali vrlo loši uvjeti te je smještena u Dječje selo Lekenik. Dvije godine kasnije djevojčica je posvojena, a njezine majka i baka u medijima tvrde da ih o namjeri posvojenja nitko nije obavijestio već da je dijete, koje su redovito posjećivale, samo iznenada nestalo.

"Posvojenje tada trogodišnje djevojčice bilo je sasvim su skladu sa zakonom, a postupak posvojenja vodio je Centar za socijalnu skrb Zagreb", istaknuo je Aleksandar Nađ.

Djevojčica A,B. došla je u Lekenik prema rješenju Centra za socijalnu skrb, koji ju je kasnije i uputio posvojiteljima, dodao je.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Marija Pavić istaknula je da su u navedenom slučaju ispunjene sve zakonske pretpostavke za posvojenje djevojčice, te da je sam postupak proveden u skladu s Obiteljskim zakonom i pravilima struke.

"Obiteljski zakon propisuje da će centar nadležan za posvojenje po potrebi saslušati i bliske djetetove srodnike o okolnostima koje su važne za posvojenje, iz čega proizlazi da je to saslušanje mogućnost, a ne obveza Centra", napominje Pavić.

Po njezinim riječima, nadležni je centar "pratio obiteljsku situaciju i ocijenio da se malodobno dijete ne bi moglo adekvatno odgajati i razvijati u obitelji srodnika, zbog čega je odlučio odabrati posvojenje kao najbolji način zbrinjavanja i zaštite dobrobiti djeteta".

Pavić navodi i da zakon propisuje da roditelj čiji pristanak na posvojenje nije potreban "nije stranka u postupku posvojenja", a za posvojenje nije potreban pristanak roditelja koji je potpuno lišen poslovne sposobnosti, u ovom slučaju majke.

Pavić nije željela iznositi podatke o stanju majke posvojene djevojčice, ali mediji navode da je njoj oduzeta poslovna sposobnost kao ovisnici o drogama, s dijagnozom paranoidne shizofrenije, te o njoj skrbi Centar za socijalnu skrb Susedgrad.

Otac djevojčice, također ovisnik, umro je nekoliko mjeseci prije posvojenja djevojčice.

Kako u ovom slučaju "majka djeteta nije stranka u postupku, bliski srodnici nemaju pravo znati gdje je dijete smješteno", dodaje Pavić.

Također ističe da su podaci o posvojenju službena tajna i uvid u spise ima samo posvojeno dijete nakon punoljetnosti, te posvojitelj i roditelj koji je dao pristanak na posvojenje, što u ovom predmetu nije slučaj.

Pročitajte više