Ravnatelj splitskog KBC-a: Virus u trgovačkim centrima? Ja sam bio prošli tjedan i preživio

Foto: FAH

SPLITOM je krenula priča kako treba izbjegavati trgovačke centre zbog novog virusa koji može biti poguban za one sa slabijim imunitetom koji hara gradom. Upitali smo dr. Ivu Jurića, ravnatelja splitskog KBC-a, imaju li kakve informacije o tome.

"Opada broj prijava oboljelih od gripe"

"Virus u trgovačkim centrima? Ja sam prošlog tjedna bio, morao sam ići nešto kupiti, i evo me, živ i zdrav. Epidemiolozi su dali svoje preporuke, među ostalim i da se ljudi ne zabijaju u zatvorene prostore. Čitava stvar s gripom jenjava, a u bolnici je i dalje na snazi djelomična zabrana posjeta, preporučili smo da pacijenti budu s jednom osobom u sobi", kazao nam je dr. Jurić. 

Od dr. Jasne Ninčević, ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo, doznajemo kako na području splitske županije nisu zabilježili nove slučajeve smrti od virusa gripe.

"Opada broj prijava oboljelih od gripe, no mi smo i dalje na oprezu", kazala nam je dr. Ninčević.

Bebe nisu umrle od gripe

U Splitu je ove sezone zabilježeno šest smrtnih slučajeva od gripe, u cijeloj Hrvatskoj 11 ukupno, no zaključak je da se ne umire više u Splitu, nego da se radi o boljoj povezanosti bolnice i Zavoda za javno zdravstvo.

Smrt beba koje su prije osam dana mrtve dovedene u splitsku bolnicu nije povezan s gripom, utvrdilo se obdukcijom. Bebe nisu bile cijepljene.

Prva je u rano jutro u nedjelju dovedena beba iz Nove Gradiške. S roditeljima je bila na proputovanju, no u zadnja dva mjeseca četiri puta je bila kod pedijatra zbog temperature.

Nešto kasnije dovedena je i beba iz Splita, čija je starija sestra imala gripu. Večer prije nije pokazivala nikakve simptome bolesti. Ujutro je roditelji nisu mogli probuditi pa su nazvali Hitnu. Unatoč reanimaciji koju su pružili i roditelji i ekipe Hitne pomoći i splitske Pedijatrije, nisu je uspjeli spasiti.

 

Pročitajte više