PUT RAVNATELJA U NEW YORK

Ravnatelji su našim novcem platili put u NYC. Pitali smo Divjak što misli o tome

Foto: Goran Stanzl/Pixsell, Luka Šangulin/Index

RAVNATELJI škola i učeničkih domova koji su išli u New York, kao i oni koji su odustali od puta, novac za put su uzeli iz školskog proračuna, a nakon što su Index Istrage to otkrile, ravnatelji su masovno, kako doznajemo od Ministarstva obrazovanja, počeli vraćati novac školama. Stoga smo pitali resornu ministricu Blaženku Divjak mogu li ravnatelji "posuditi" novac od škole, odnosno uzeti ga pa onda vraćati.

>>Imamo dokumente: Pogledajte kako se ravnatelji izvlače zbog puta u New York

Divjak: To je krajnje neprofesionalno i nedopustivo

"Važno je istaknuti da nije moguće izvršiti 'posudbu' sredstava, već se radi o tome da su sredstva prvo odobrena, a potom je utvrđeno da nisu zadovoljeni neki od uvjeta za zakonitu, svrhovitu i namjensku isplatu. Smatramo krajnje neprofesionalnim i nedopustivim ponašanje dijela ravnatelja u ovom slučaju jer bi oni svojim primjerom trebali poslužiti drugim zaposlenicima škola, pa i samim učenicima. Protuzakonito je da se novac poreznih obveznika troši na privatna putovanja, a utvrđivanje činjenica obavit će nadležno tijelo (prosvjetna inspekcija za početak)", istaknula je ministrica Divjak za Index.

Naime, školski odbori su, kako je vidljivo iz očitovanja ravnatelja, odobrili isplatu sredstava ravnateljima za stručno usavršavanje u New Yorku. No nakon što su Index Istrage otkrile da se ovdje ne radi o stručnom usavršavanju, već da su ravnatelji otišli na sedmodnevni put u New York gdje su posjetili samo jednu školu i ured za obrazovanje, a u preostalom vremenu su turistički obilazili grad, ravnatelji su počeli vraćati novac školama kojima su na čelu. Škole se, podsjetimo, financiraju iz džepova poreznih obveznika.

>>Ravnatelji su se vratili iz New Yorka. Index ih je dočekao na aerodromu

Novac za službena putovanja ravnatelja ide iz decentraliziranih sredstva koja su lani iznosila 1.349.480.420 kn

Ministrica Divjak je za Index kazala da se sredstva za materijalne rashode školskih ustanova, što uključuje i rashode za službena putovanja, financiraju iz decentraliziranih sredstava te izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLPRS) koju donosi Vlada RH na godišnjoj razini.

"Navedena sredstva JLPRS ostvaruju iz dodatnog udjela poreza na dohodak i iz pomoći izravnanja od Ministarstva znanosti i obrazovanja te ista raspoređuju školskim ustanovama na temelju vlastitih kriterija. U 2019. godini su JLPRS iz dodatnog udjela poreza na dohodak i pomoći izravnanja ostvarili 1.349.480.420 kn za decentralizirane funkcije osnovnog i srednjeg školstva", istaknula je Divjak.

Školska ustanova obvezna je, kaže, zakonito, namjenski i svrhovito koristiti navedena sredstva, a svaka isplata mora se temeljiti na vjerodostojnoj knjigovodstvenoj ispravi kojom se dokazuje obveza plaćanja.

Putni nalozi za ravnatelje

"Kod odobravanja zahtjeva za službeno putovanje čelnik tijela ili osoba koju čelnik tijela za to ovlasti sukladno propisima o unutarnjem ustrojstvu obvezna je raspolagati podacima koji osiguravaju odobravanje službenog putovanja u skladu sa zahtjevima fiskalne odgovornosti. Osim cjelovitog uvida u sve troškove putovanja (kotizacija, smještaj, prijevoz, dnevnice i dr.), tko ih podmiruje i raspoloživost sredstava, potrebno je osigurati i druge informacije za procjenu potrebe, svrsishodnosti i korisnosti putovanja. Primjerice, kojeg je značaja putovanje za tijelo i za profesionalan razvoj zaposlenika i slično. Dobra praksa je standardizirani obrazac zahtjeva za službena putovanja", navela je Divjak.

Ističe kako se, prema Pravilniku o porezu na dohodak, izdaci za službena putovanja (dnevnice, naknade prijevoznih troškova, naknade korištenja privatnog automobila u službene svrhe, troškovi noćenja i drugo) obračunavaju na temelju urednog i vjerodostojnog putnog naloga i priloženih isprava kojima se dokazuju izdaci i drugi podaci navedeni na putnom nalogu. Uz putni nalog obvezno se, kaže, prilažu isprave kojima se dokazuju nastali izdaci, i to osobito: računi za cestarine, preslike ili potvrde putnih karata, računi za smještaj i drugo, bez obzira na način podmirenja izdataka.

Divjak: Utvrđeno je da nisu zadovoljeni neki od uvjeta za zakonitu, svrhovitu i namjensku isplatu ravnateljima

"Iz svega navedenog razvidno je da se isplata za službeno putovanje može izvršiti na temelju odobrenog zahtjeva i putnog naloga za službeno putovanje. Također, provjera vjerodostojnih isprava vrši se kod obračuna putnog naloga. Na temelju vjerodostojnih isprava priloženih uz putni nalog utvrđuje se obveza dodatne isplate ili povrata akontacije. Također, ako se naknadno utvrdi da je isplata izvršena nezakonito i/ili neopravdano, odnosno ako se utvrdi da su sredstva utrošena nezakonito, nenamjenski ili nesvrhovito, školska ustanova mora odmah zahtijevati povrat sredstava", navela je ministrica.

Istaknula je kako se u slučaju ravnatelja radilo o tome da su im sredstva za put u New York prvo odobrena, a potom je utvrđeno da nisu zadovoljeni neki od uvjeta za zakonitu, svrhovitu i namjensku isplatu.

Ponašanje dijela ravnatelja smatra krajnje neprofesionalnim i nedopustivim.

"Protuzakonito je da se novac poreznih obveznika troši na privatna putovanja, a utvrđivanje činjenica obavit će nadležno tijelo (prosvjetna inspekcija za početak)", kazala je.

Nismo dobili odgovor na neka pitanja

Na pitanje da nam prokomentira činjenicu da su ravnatelji dan nakon otkrića Index Istraga o programu puta u New York uzeli godišnji ili bolovanje, nije nam odgovorila, kao ni na pitanje kako komentira da su tek nakon našeg otkrića ravnatelji rekli da će vratiti novac školi.

Još smo je pitali što bi ravnatelji mogli preuzeti iz američkog obrazovnog sustava, čak i da su obilazili puno više škola. Istaknula je kako ravnatelji, vođeni primjerima dobre prakse u programima i projektima mobilnosti učenika i nastavnika u kojima dolazi do izmjene znanja, ideja i prakse u različitim sustavima obrazovanja, mogu ponuditi fakultativne sadržaje učenicima svojih škola za koje po navedenom Zakonu imaju ovlast.

Očitovanja Školskih odbora o putovanju ravnatelja u New York by Index.hr on Scribd

Pročitajte više