PUT RAVNATELJA U NEW YORK

VIDEO Ravnatelji su se vratili iz New Yorka, a Index ih je dočekao na aerodromu

VIDEO Ravnatelji su se vratili iz New Yorka, a Index ih je dočekao na aerodromu
Video: Mislav Pislak/Index Foto: Luka Šangulin/Index

INDEX je danas na zagrebačkom aerodromu dočekao ravnatelje i dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije koji su se tjedan dana provodili u New Yorku na naš račun. To je trebalo biti "stručno usavršavanje" s planiranim posjetom samo jednoj školi i odjelu za obrazovanje, a na kraju i jesu posjetili samo jednu školu i taj odjel, kako je Index i objavio prošli tjedan prije putovanja. Ostatak vremena proveli su u klasičnom turističkom razgledavanju.

Indexu je na zagrebačkom aerodromu izjavu dala samo Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik, koja je ustvrdila da se radilo o privatnom putovanju, a platila ga je, tvrdi, svojim novcem.

>> Dubrovačka ravnateljica otišla u New York na godišnji. Škola kaže da je bolesna

Koliko je u tome bila uvjerljiva, pogledajte u videu.

"Trebao je biti službeni put, ali je ispao privatni"

Index: Je li ovo bio službeni ili privatni put?

Katarina Tolja: Trebao je biti službeni, ali je na kraju ispao privatni.

Index: Tko ga je platio, jeste uzeli dnevnice?

Katarina Tolja:  Ne, platila sam ga sama.

Index: Jeste bili na godišnjem?

Katarina Tolja:  Da.

Index: Kako možete uzeti godišnji usred godine?

Katarina Tolja: Čujte, ne mogu iskoristiti godišnji tijekom cijele godine jer radim do kraja srpnja i imam obaveze, tako da kad imam najmanje posla tijekom veljače, onda mogu.

Index: Dubrovački dnevnik je otkrio da ste posudili novac od škole, je li to točno?

Katarina Tolja: Slušajte, organizacija ovog puta je počela u srpnju pa sam na poziv udruge prihvatila ovo stručno usavršavanje i na taj način smo financirali to ne iz proračunskih sredstava, već iz vlastitih sredstava škole, koje škola ima. Kako je udruga otkazala dan prije puta to stručno usavršavanje, tako sam i ja to stručno usavršavanje otkazala, platila sve svojim privatnim novcem.

Index: Pa niste to mogli platiti kad je dan prije otkriveno da se otkazuje put.

Katarina Tolja: Ja stvarno mislim da tu nema ništa sporno, ja sam sve platila svojim novcima, nisam uzela nikakve dnevnice. Na putovanju sam bila.

Index: Rekli ste prije toga da je škola platila jer je bilo stručno usavršavanje, no put je otkazan dan prije, onda ste već dali novce školi?

Katarina Tolja: Da.

Index: Jeste obilazili neke škole?

Katarina Tolja: Jesmo.

Index: Koliko ste škola obišli?

Katarina Tolja: Obišli smo jednu školu i upravni odjel za obrazovanje.

Index: A ostale dane?

Katarina Tolja: Ostale dane smo bili na razgledavanju znamenitosti, što je obično uvijek i kad se organizira neki seminar u Hrvatskoj. Na taj način se organizira.

Index: Program puta nije promijenjen, kako je to moglo biti stručno usavršavanje?

Katarina Tolja: Program je promijenjen, ovaj smo dobili u siječnju, a prije puta smo dobili novi program.

Index: Ne, ovo s jednom školom ste dobili puno prije.

Katarina Tolja: Dobili smo ga u siječnju.

Pročelnica koju smo snimili na misi nije htjela odgovarati na pitanja

Nakon nje sreli smo i dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije: pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje Sandru Filipović i Katarinu Krešo, voditeljicu Odsjeka za financiranje školskih ustanova, koje je Index snimio i u New Yorku dok su bile na misi u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela.

>> Ravnatelji i djelatnici županije spavaju u hotelu na Times Squareu. Na naš račun

One su nam odbile bilo što prokomentirati.

Pročelnicu smo pitali je li ovo na kraju bilo privatno ili službeno putovanje. Odgovor nam nije dala. Rekli smo joj da nam je dubrovačka ravnateljica potvrdila da je bila riječ o privatnom putu, a da istovremeno znamo da je pročelnici i voditeljici Odsjeka za financiranje školskih ustanova put i dnevnice platila županija. Pročelnica je i dalje šutjela. Nije nam htjela odgovoriti ni na jedno postavljeno pitanje, ali se zato podsmjehivala.

Inače, Kristina Krešo nam je prije odlaska na putovanje rekla da je to službeni put, da ga plaća županija i da su uzeli dnevnice.

Voditelj putovanja, zaposlenik Speranze (iako je put organizirala agencija 14 You Travel), Slaven Rukelj izašao je sa sunčanim naočalama.

Ostale nismo vidjeli, a moguće je da su prošli dok smo uzimali izjave ili ih pak nismo prepoznali budući da nismo znali imena svih koji su otputovali.

12 ravnatelja odustalo od puta nakon otkrića Index Istraga

Podsjetimo, 12 ravnatelja odustalo je od New Yorka nakon otkrića Index Istraga da idu na račun škola, a da će se najmanje "stručno usavršavati". U New York je ipak otputovalo sedam ravnatelja škola i učeničkih domova, dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije, kao i pomoćnica ravnatelja iz Agencije za strukovno obrazovanje.

>>Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u New York. Idu na misu i krstarenje

Grupa je odsjela u hotelu Sheraton Times Square. Ovaj je hotel smješten u najstrožem centru grada, u blizini Times Squarea. Ravnatelji su put platili iz "općih sredstava škole", kako smo doznali iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok je pročelnici i njenoj kolegici put platila županija, a uzele su i dnevnice, što nam je jedna od njih potvrdila. Noć u hotelu Sheraton stoji od 175 dolara na više (oko 1200 kuna na više).

Neki ravnatelji su se počeli pravdati da plan putovanja koji je Index objavio nije isti kao onaj koji imaju oni, stoga su Index Istrage u petak objavile mail koji je iz agencije 14 you Travel poslan na adrese svih ravnatelja škola i učeničkih domova te svih ostalih koji su trebali ići na putovanje u New York, gdje su trebali posjetiti samo jednu školu i Department od Education (ukupno 5 sati u jednom danu), dok su ostali dani predviđeni za shopping izlet u New Jersey, krstarenje, misu i druženje s hrvatskim franjevcima.

Mail im je poslan 24. siječnja 2020., samo 3 tjedna prije putovanja. Naslov maila je "Završna obavijest za putovanje u New York". A kako nam je potvrdila dubrovačka ravnateljica Kristina Tolja, upravo su po tom programu i bili u NYC-u te su posjetili samo jednu školu.

>>Objavljujemo mail koji je agencija poslala školama. "Plaćanje putem škole"

"Plaćanje virmanskim putem preko škole"

U tom mailu je i itinerar i sadržaj ponude fakultativnih izleta. Naime, dio ravnatelja s kojima smo razgovarali rekao je da su izlete sami platili, a nekima je platila škola. Istovremeno, agencija je u ponudi izleta navela "plaćanje virmanskim putem preko škole".

Naime, agencija 14 you Travel poslala im je 24. siječnja 2020. i ponudu fakultativnih doplata za put u New York, među kojima su odlazak na shopping izlet u New Jersey, krstarenje Best of NYC i zajednička večera u restoranu u blizini hotela.

U ponudi stoji: "Fakultativne doplate molimo prijaviti do 30. siječnja 2020. do 15 sati kako bi bili u mogućnosti organizirati i rezervirati dodatne usluge. Prijava je obvezujuća na plaćanje programa, s obzirom da će organizator naručiti ove dodatne usluge prije putovanja te izvršiti uplatu istih. Plaćanje je virmanskim putem preko škole (e-račun, na kojem će biti navedene dodatne usluge tijekom studijskog putovanja u New York). Molimo označiti svoj izbor, ili putem maila napisati za koji program ste zainteresirani (1, 2 ili 3), te koji način plaćanja birate za ove dodatne programe."

Podsjetimo kako je ukupno sedmero ravnatelja (škola i učeničkih domova) otputovalo u Ameriku, dok je njih dvanaestero odustalo od puta nakon otkrića Index Istraga da idu na račun škola, a da će se najmanje "stručno usavršavati". Izvor iz Ministarstva nam je kazao da su ravnatelji u očitovanju naveli da put plaćaju iz općih sredstava škole, a to nam je upravo i potvrdila dubrovačka ravnateljica koja je rekla da je put plaćen iz vlastitih sredstava škole.

Stručno usavršavanje završilo kao privatan put našim novcem

Inače, sedmodnevno putovanje u New York s kojeg su se danas vratili košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i pet noćenja s doručkom u hotelu. Izleti se dodatno naplaćuju, kao i američka viza.

Podsjetimo, nakon otkrića Index Istraga da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala putovanje za ravnatelje u New York, Udruga je naprasno otkazala putovanje.

>>Nakon otkrića Index Istraga otkazano putovanje ravnatelja u New York

Prije nego što je Udruga otkazala put, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak od ravnatelja je zatražila hitno očitovanje jer smo objavili da dijelu ravnatelja ovaj put u New York plaća škola.

Nakon što je ministrica od njih zatražila očitovanje, Udruga je naprasno otkazala putovanje, iako su pojedinci, poput predsjednice Udruge Suzane Hitrec, tvrdili da su sami iz svog džepa platili put. Stoga ostaje nejasno zašto su put otkazali ako su put platili iz svog džepa.

Također ostaje nejasno zašto su neki ravnatelji uzeli godišnji odmor za službeno putovanje na stručno usavršavanje, kako su predstavili ovo putovanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara