Ravnateljica Plitvičkih jezera kaje se zbog nabavke skupocjenog terenca: Bilo je to neprimjereno i ishitreno!

RAVNATELJICA javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Lidija Bertović bila je akvizicija ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića koji je osobno potpisao rješenje o njezinu imenovanju. No, nakon samo tri mjeseca što je zasjela u tu fotelju već za sobom vuče aferu i to nabavke luksuznog terenca.  
 

Naime, Bertović je raspisala natječaj u kojem traži luksuzno opremljen terenac s najmanje 7-mo stupanjskim mjenjačem, s grijanjem sjedišta vozača i suvozača, integrirani tvornički navigacijski uređaj, kožna sjedala, putno računalo, sportska prednja sjedala s elektronskom potporom za kralješnicu, ultrazvučnom pomoći pri parkiranju sprijeda i straga, upravljač presvučen kožom te automatsko zatamnjivo unutarnje zrcalo.

Procijenjena vrijednost nabavke je 400 tisuća kuna, no sudeći prema karakteristika koje su navedene u javnom natječaju u obzir dolazi samo mercedesovov ili BMW-ov SUV, a možda i 'VW touareg ili audi Q5. Sve su to vozila koja spadaju u sami vrh najboljih SUV-ova. S PDV-om i porezima vrijednost tog automobila mogla bi na koncu preći i 600 tisuća kuna.

Iako smo više puta pokušali doći do ravnateljice to nam nije uspjelo. Na kraju nam je tajnica poručila kako ravnateljica prima samo pismene upite, a vezano za nabavku terenskog vozila, na koja će tijekom dana odgovoriti. 

Od resornog ministra Zmajlovića također smo zatražili komentar. Vrlo brzo stigao je odgovor.

Zmajlović poništio natječaj!

"Vezano uz objavu natječaja Nacionalnog parka Plitvička jezera za nabavu luksuznog vozila,  obavještavam Vas da je ministar Zmajlović izdao nalog za obustavu natječaja u dijelu koji se odnosi na nabavu neprimjerene kategorije vozila. Dio natječaja koji se odnosi na nabavu radnih vozila (šumskih vozila i vlakova za posjetitelje) može se provesti.", stoji u odgovoru iz Zmajlovićevog ministarstva!


"Potaknut ovim događajem, ministar Zmajlović izdao je Naputak svim državnim tijelima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti iz resora Ministarstva zaštite okoliša i prirode da se eventualna nabava službenih osobnih vozila  može pokrenuti samo ako je za to pribavljena suglasnost ministra te ukoliko je predmetna nabava vozila u skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o pravu korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.", dodaje glasnogovornica MInistarstva zaštite okoliša!

Index je pitao i hoće li biti sankcija za ravnateljicu, no na to pitanje nismo dobili odgovor! Također ministar Zmajlović ne želi sada ni odgovarati na pitanje koje su bile stručne kvalifikacije za ravnateljicu Bertović da bude izabrana na čelo NP Plitvička jezera.

Ne želi odgovarati na novinarska pitanja

"Sukladno Odluci ministra zaštite okoliša i prirode, Mihaela Zmajlovića. Plitvička jezera obustavlja natječaj o nabavi SUV vozila. Natječaj u dijelu nabave vlakova za posjetitelje kao i šumskih vozila obavit će se sukladno propisanoj zakonskoj proceduri", stoji u priopćenju ravnateljice Bertović.

Naime, do ravnateljice je nemoguće doći, a ne želi razgovarati s novinarima već se umjesto toga odlučila na priopćenje. 

"Iako je primarna namjena SUV vozila bila predviđena za VIP delegacije i izaslanstva koja su česti gosti Nacionalnog parka, nalazimo da je, uvažavajući gospodarsku situaciju u zemlji, naša odluka za nabavu vozila takve kategorije bila neprimjerena i ishitrena", stoji na kraju.

Pročitajte više