Ravnateljica škole: Mobiteli krenu zvoniti čim dijete i roditelji ne dobiju što žele

Screenshot: HRT

Svaki treći učitelj u godinu dana barem jednom se susreće s prijetnjom nasiljem, a svaki drugi je pod pritiskom radi ocjene, navodi HRT.

O sve češćem napadu na učitelje govorile su viša savjetnica za socijalne pedagoge i preventivne programe Alma Rovis Brandić te Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole.

"Problema i nerazumijevanja imamo puno. Naša djeca su uronjena u svijet koji smo im servirali. Potrebne su dubinske promjene koje trebaju biti sustavno usmjerene na vraćanje ugleda učiteljima i na rad s roditeljima kojima je također potrebna podrška. Naš zadatak je pratiti najbolji interes djeteta", rekla je viša savjetnica za socijalne pedagoge i preventivne programe Alma Rovis Brandić.

"Mobitel zvoni svaki put kad učenici, odnosno roditelji ne dobiju što žele"

Nezadovoljstvo ocjenama rezultira pozivima roditelja.

"Svaki put krene zvoniti mobitel kada učenici odnosno roditelji ne dobiju ono što žele. Sada je društvena klima da dijete mora biti stalno sretno i zadovoljno i dobiti u trenutku sve što želi. Ako je dijete 15 minuta učilo, smatra da je dovoljno da dobije odličan. Miješanje zaista u sve i nepoštivanje autoriteta. Djeca ne poštuju ni svoje roditelje, a oni se ne znaju nositi s tom situacijom pa napadaju vanjskog neprijatelja, a to je škola", govori Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole.

"Mi dobivamo puno predstavki, prvo procjenjujemo i surađujemo sa školom i ne postupamo odmah. Neprimjereno ponašanje učenika prema učitelju je često i neutemeljeno. Imamo polarizaciju i u zbornicama, gdje imamo učitelje koje ne možete platiti suhim zlatom koliko unose sebe i oblikuju djecu za život, ali i one koji bi bili sretniji kada bi radili nešto drugo", dodaje Rovis Brandić.

Kako kaže, zbog nedovoljnog broja učitelja, ravnatelji moraju zaposliti i učitelje koji nisu zainteresirani za rad. "Status učitelja se toliko urušio. Svatko se usudi znati i biti profesionalac", nastavlja Rovis Brandić.

"Roditelji misle da će školske probleme najbolje riješiti kod ministra"

Hitrec je poručila kako roditelji nemaju povjerenja u škole i smatraju da će problem najbolje riješiti ako pišu ministru.

"Preskaču korake, idu na inspekciju i traže prava za koja misle da su im povrijeđena. Kada je njihovo dijete u situaciji da je nasilnik, onda umanjuju sve i smatraju da je to dječja igra, ali ako se osjećaju ugroženo, smatraju da bi odmah trebalo izbaciti drugog učenika", ističe Hitrec.

"Trudimo se ostati profesionalni i jednako reagirati jer naš prvi partner je škola. Prvo što radimo je da provjeravamo koliko je predstavka utemeljena, a one često ne budu utemeljene. Često nas zovu i roditelji. Ako je problem nastao u školi, on se samo tamo može i riješiti", priča Rovis Brandić.

Sve češće roditelji inzistiraju na olakšicama za svoju djecu, dodatnim ispitivanjima... Što su prava roditelja?

"Roditelj smije sve tražiti za svoje dijete. Jedna kvaliteta našeg sustava je pružanje individualne podrške svakom učeniku. Mi u srednjim školama imamo gotovo svake godine učenike s raznim teškoćama. Zadnjih godina imamo i usmeno odgovaranje po dogovoru, ali je pitanje koje su granice te podrške, gdje moraju biti iste kompetencije za istu kvalifikaciju, tj. ocjenu", zaključuje Hitrec.

Pročitajte više