Razarači Dubrovnika: Nakon admirala Jokića, Haag pustio i generala Strugara

SUD u Haagu koji je u rujnu prošle godine donio odluku o prijevremenom puštanju na slobodu bivšeg zapovjednika vojno-pomorskog sektora Boka Miodraga Jokića, koji je u ožujku 2004. godine osuđen na sedam godina zbog napada na Dubrovnik, danas je odobrio generalu bivše JNA Pavlu Strugaru zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

Primjereno se ponašao

General koji je osuđen na sedam i pol godina zbog napada na civile te uništavanja kulturnih i civilnih objekata u Dubrovniku 6. prosinca 1991, naći će se tako na slobodi 20 veljače ove godine.

"Zatvorenik je izdržao dvije trećine kazne te se sve vrijeme primjerno ponašao. Svakako smo uzeli u obzir i Strugarovo pogoršano zdravstveno stanje", rekao je danas predsjednik Haškog suda Patrick Robinson koji je odobrio je zahtjev.

Najžešća bombardiranja

Podsjetimo kako su dubrovački branitelji već prije izrazili svoje ogorčenje sudskim postupcima u Haagu za napade na Dubrovnik. Osim Jokićeve male kazne bili su ogorčeni i kada je general Strugar osuđen na svega sedam i pol godina, dok je kapetan I. klase Dragan Kovačević Rambo oslobođen zbog "mentalne bolesti".

Treba također istaći kako je 6. prosinca 1991. godine jugoslavenska vojska, koja je držala Dubrovnik u opsadi, a prema zapovijedi oficira Vladimira Kovačevića-Ramba u zoru oko 5 sati počela napad na Dubrovnik s mora, kopna i zraka. U najžešćim bombardiranjima stradale su crkve, škole, zdravstvene ustanove i drugi civilni objekti.

19 poginulih, 60 ranjenih

Epilog tog zastrašujućeg dana, bilo je 2000 izravnih pogodaka u području stare gradske jezgre, devetnaest poginulih i 60 ranjenih branitelja i civila te devet do temelja izgorjelih baroknih palača unutar Grada. Na kopnu je glavni bio general Strugar, a na moru admiral Jokić. Od 20. veljače oba će biti na slobodi.

I.Ć.
Foto: dubrovnik.hr/euronews.com

Pročitajte više