Razbijen hrvatsko-srpski lanac krijumčara automobila; 41 osoba privedena

ZAJEDNIČKOM suradnjom USKOK-a te zagrebačke i srbijanske policije, razbijen je lanac krijumčara automobilima, izvijestila je PU zagrebačka.

Rezultat višemjesečne tajne akcije "Transporter", započete još u svibnju, privedena je ukupno 41 osoba koje su uključene u lanac krijumčara osobnih i teretnih vozila te autobusa marki VW Golf, MAN, Scania, Iveco i Mercedes.

Akcijom je utvrđeno da na području PU zagrebačke te zapadne i istočne Slavonije postoji organizirana skupina osoba koju je oko sebe okupio 31-godišnji Zagrepčanin Zoran Petrović, od ranije poznat policiji. Policijska potjera, koja se u utorak odvijala na Bukovačkoj i u kojoj je Petrović prilikom bijega od policije ranjen, bila je dio ove akcije.

Vozila krali na području 12 gradova

Skupina se unazad nekoliko godina sustavno i kontinuirano bavila teškim krađama i krijumčarenjem i to uglavnom teretnih vozila i autobusa na području Hrvatske. Krađe su vršene u: Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Vrbovskom, Križevcima, Pleternici, Ozlju, Karlovcu, Novom Marofu, Čakovcu, Orahovici i Ludbregu.

Policija navodi kako su članovi skupine, prema prethodnoj narudžbi, pronalazili i otuđivali motorna vozila na području Hrvatske te ih krijumčarili u Srbiju. Otuđena su vozila neposredno uz granicu sa Srbijom predavali naručiteljima s područja Srbije uz novčanu naknadu.

Ukrali vozila u vrijednosti većoj od 11,5 milijuna kuna

Tijekom kriminalističke obrade nad 41 privedenom osobom obavljeno je 15 pretraga stanova, vozila i drugih prostora. U srijedu, 28. studenoga, USKOK-u je podnesena kaznena prijava protiv 14 osoba, od čega pet osoba s područja Hrvatske i devet osoba s područja Srbije.

Njih se sumnjiči da su počinili 24 kaznena djela, od čega 21 kazneno djelo teških krađa, jedno kazneno djelo iznude, jedno kazneno djelo iznude u pokušaju i jedno kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenog djela u svezi otuđenja i krijumčarenja ukupno 21 motornog vozila (18 kamiona, dva autobusa i jednog osobnog automobila).

Policija je do sada pronašla devet kamiona, dva autobusa i jedan osobni automobil, koji su vraćeni vlasnicima. Ukupna materijalna šteta koju su krađama načinili krijumčari iznosi više od 11,5 milijuna kuna (11.511.000,00 kuna).

I.M.
Foto: MUP - prezentacija akcije

Pročitajte više