Razgovori HSU-a i Vlade o proračunu i položaju umirovljenika

PREDSTAVNICI Hrvatske stranke umirovljenika i umirovljeničkih udruga na današnjem su sastanku s predstavnicima Vlade na čelu s premijerom Ivom Sanaderom razgovarali o proračunu i materijalnom položaju umirovljenika i za idući tjedan dogovorili nastavak razgovora do kada bi trebali biti pripremljeni točni podaci i pokazatelji.

Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan izrazio je zadovoljstvo što Vlada razumije težak položaj umirovljenika.

Ne dolazi u obzir promjena formula izračuna mirovina i pogoršanje materijalnog položaja umirovljenika, izjavio je Jordan nakon sastanka.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je da su dvije strane na stol stavile argumente o mirovinskoj reformi i pitanju indeksacije mirovina.

Optimist sam i uvjeren sam da ćemo do sredine sljedećeg tjedna sigurno završtiti razgovore i naći prihvatljivo rješenje za obje strane, kazao je.

Izrazio je uvjerenje da se pregovori oko povratka duga umirovljenicima mogu završtiti u sljedećih 20-tak dana.

Polančec je rekao da bi se fond za povrat duga umirovljenicima tek trebao oformiti, a zamišljen je tako da bi jedno društvo upravljalo s dva različita fonda - fondom vrijednosnih papira i fondom nekretnina.

Fond vrijednosnih papira u startu bi se punio dionicama koje su danas u vlasništvu RH u vrijednosti oko pet milijardi kuna, što bi u taj fond trebalo biti prenijeto do 5. kolovoza. Do konca godine bi se fond punio s još dionica, u vrijednosti oko pet milijardi kuna.

Fond za nekretnine bi se punio tijekom 2005. i 2006.

Vrijednost tog segmenta ovisit će o konačnom izračunu ukupnog duga umirovljenicima koji bi trebao biti gotov do 30. lipnja, kazao je Polančec.

Pročitajte više