Razgovori predstavnika Ministarstva kulture u Bruxellesu

Predstavnici Ministarstva kulture s državnim tajnikom Jadranom Antolovićem na čelu razgovarali su u Bruxellesu s predstavnicima Europske konferencije za koordinaciju programa Kultura 2000. i Media programa Haroldom Hartungom i MariomLuisom Fernandezom Estebanom.

Razgovarali su, kako je danas priopćeno iz Ministarstva kulture, o uvjetima i zadatcima koje Hrvatska mora poduzeti kako bi mogla sudjelovati kao član u oba programa te stekla pravo na novac iz tih programa.

Program Kultura 2000. odnosi se na vizualne umjetnosti (pomoć stručnjaka pri osnivanju i izgradnji novih kulturnih ustanova), knjigu i izdavaštvo (uzajamno prevođenje i objavljivanje književnih djela, razmjena književnika i prevoditelja), glazbene umjetnosti (proizvodnja i distribucija djela, stručna pomoć pri vrjednovanju tradicionalne glazbene baštine i dr.), scenske umjetnosti, kulturne industrije, kulturne ustanove te očuvanje i vrjednovanje baštine (restauriranje, stručno usavršavanje). Novac je namijenjen sufinanciranju programa, a Hrvatska će uspostaviti tim stručnjaka za Kulturu 2000. i tako početi pristupni postupak tim programima.

Media Plus i Media-program odnose se na obrazovanje stručnjaka, razvoj proizvodnje, distribuciju filmskih i audiovizualnih programa, promociju filmskih djela i dr.

U oba programa hrvatski će stručnjaci uspostaviti suradnju sa stručnjacima koji već djeluju u zemljama članicama Europske unije.

U Bruxellesu su istodobno obavljeni i razgovori s predstavnikom Europske komisije Xavierom Troussardom, koji sudjeluje u pregovorima za donošenje Konvencije o kulturnoj raznolikosti.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više