Razgovori Sanader-Lagos: Treba poboljšati gospodarsku suradnju

U ODNOSIMA između Hrvatske i Čilea nema otvorenih pitanja no postoji velika potreba za unapređenjem gospodarske suradnje, suglasili su se u četvrtak u Zagrebu premijer Ivo Sanader i čileanski predsjednik Ricardo Lagos Escobar.

Čileanski predsjednik Ricardo Lagos Escobar boravi u državnom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednika RH Stjepana Mesića.

"Utvrdili smo da otvorenih pitanja nema, ali postoji velika potreba da se međusobni trgovinski odnosi unaprijede", rekao je novinarima nakon razgovora premijer Ivo Sanader.

Hrvatska i Čile potpisali su devet bilateralnih ugovora, među kojima i temeljne gospodarske sporazume kao što su sporazumi o poticanju i zaštiti ulaganja i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Robna razmjena između dviju zemalja je prilično skromna i iznosi manje od 4 milijuna dolara, od čega na hrvatski izvoz otpada tek četvrtina tog iznosa.

Važnu ulogu u poticanju gospodarske suradnje između dviju zemalja mogle bi imati hrvatske luke, osobito luka Rijeka, istaknuto je u razgovorima premijera Sanadera s čileanskim predsjednikom.

Premijer Sanader kazao je da bi luka Rijeka Čileu mogla poslužiti kao ulaz na tržište Srednje Europe.

Čileanski predsjednik izrazio je veliku zainteresiranost za suradnju i s drugim hrvatskim lukama.

Premijer Sanader kazao je da će hrvatska Vlada nastaviti podržavati sva ulaganja iz Čilea u Hrvatsku poput ulaganja čileanskog poduzetnika Andronika Lukšića. Čileanski predsjednik podržao je ulazak Hrvatske u EU.

"Naš veliki interes je da Hrvatska 2007. postane punopravna članica EU", rekao je Escobar. On je objasnio da Čile s EU ima sklopljen Sporazum o trgovinskoj suradnji, pa bi ulazak Hrvatske u EU bio veliki korak naprijed za suradnju Hrvatske i Čilea.

Sanader i Escobar zauzeli su se i za daljnje poticanje kulturne i znanstvene suradnje između dviju zemalja. Premijer Sanader najavio je da će ministar znanosti Dragan Primorac u ožujku posjetiti Čile.

Čileanski predsjednik Ricardo Lagos Escobar je prvi južno-američki predsjednik u državnom posjetu Hrvatskoj. Escobar obnaša i dužnost predsjednika vlade pa je njegov dolazak u Hrvatsku također i prvi službeni posjet novoizabranoj hrvatskoj Vladi.

Nakon susreta s predsjednikom Mesićem, Escobar je posjetio i Hrvatski Sabor gdje je razgovarao s njegovim predsjednikom Vladimirom Šeksom te održao govor zastupnicima.

Boravak u Hrvatskoj čileanski predsjednik završit će u petak posjetom Splitu i Braču.

Pročitajte više