Razina svjetskog bogatstva pala za 11 posto, smanjio se broj milijunaša

SVJETSKO bogatstvo palo je za 11.7 posto u 2008. godini, a smanjio se i broj milijunaša, pokazuje najnovije istraživanje koje je provela Boston Consulting Group koja podatke temelji na istraživanju imovine.

 Kriza je najjače pogodila Sjevernu Ameriku, posebno SAD gdje su tvrtke izgubile 21.8 posto svoje imovine. Zanimljive je dan su van SAD-a, najjače pogođena područja off-shore kapitala. Tako je vrijednost imovine u Švicarskoj te na Karibima pala za 8 posto.
Europa je zabilježila pad od 5.8 posto dok je Južna Amerika jedina zabilježila rast imovine od tri posto.

U svijetu ima oko 9 milijuna milijunaša

"Pad je razbio naše povjerenje na način koji već dugo nismo vidjeli", rekao je Bruce Holley, viši partner u Boston Consulting Group. Prema studiji, vrijednost imovine neće se vratiti na razinu od 2007. barem još 6 godina.

Globalna kriza također je utjecala na broj milijunaša. Tako je njihov broj pao za 17.8 posto te trenutno iznosi oko 9 milijuna. Još uvijek ih je najviše u SAD-u, čak 3.9 milijuna, dok Singapur ima najveću gustoću milijunaša. Čak 8.5 posto populacije ima imovine vrjednije od milijuna dolara. Slijede ga Švicarska sa 6.6 posto, Kuvajt sa 5.1, Ujedinjeni arapski emirati s 4.5 posto i SAD sa 3.5 posto milijunaša.

Pročitajte više