Različita mišljenja o Sadamovom suđenju

NOVI irački sud za ratne zločine neće još mjesecima biti spreman za suđenje svrgnutom Sadamu Huseinu a odluku o mogućoj smrtnoj presudi bivšem iračkom čelniku moći će donijeti samo prijelazna vlada koja bi se trebala oformiti sljedeće godine, priopćila je u utorak Dara Nooraldin, iračka sutkinja i članica Vijeća za privremenu upravu Iraka.

Ona je također kazala da bi i strani suci mogli sudjelovati u suđenju.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je rekao da neće podržati smrtnu presudu Sadamu Huseinu a Velika Britanije je isključila svaku mogućnost da sudjeluje u suđenju nakon kojeg bi Sadam bio likvidiran.

Američki predsjednik George W. Bush je poručio da će surađivati s Iračanima kako bi sud udovoljio svim međunarodnim standardima.

Južnoafrički sudac i bivši tužitelj UN-ova suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi Richard Goldstone je ocijenio da bi se Sadamu Huseinu trebalo suditi u Iraku, te da bi u procesu trebali sudjelovati domaći i međunarodni pravni stručnjaci.

"Već desetljećima u Iraku ne postoji kredibilan pravni sustav. Ne postoji niti jedan irački tužitelj koji ima dovoljno iskustva za proces poput Sadamovog. U Iraku ne postoje odvjetnici koji bi Sadamu bili sposobni dati valjane pravne savjete i potporu koja mu je potrebna", kazao je Goldstone.

Malezijski premijer i predsjedavajući Organizacije islamske konferencije (OIK) smatra da o tome kako će se Sadama privesti pravdi mora odlučiti irački narod.

"Irački narod bi trebao imati pravo odlučiti o načinu i proceduri na koji bi se Sadama dovelo pred lice pravde", zaključio je Abdullah Ahmad Badawi. Istaknuo je da mu se mora osigurati pošteno suđenje u skladu sa standardima međunarodnih zakona.

Pročitajte više