Različita stajališta o ovlasti policije u Piranskom zaljevu

ZBOG pritisaka političkih stranaka slovenska je policija u samo dva dana promijenila stajalište o tome ima li ingerencije zaplijeniti strane brodove koji uđu u slovenske teritorijalne vode ili je to dužnost ribarske inspekcije.

Direktor slovenske policije Darko Anželj u ponedjeljak je za slovenski radio izjavio da "po njegovu shvaćanju zakona o ribarstvu" policija nema nadležnost da plijeni ribarske brodove, njihovu opremu i ulov već da je to dužnost ribarske inspekcije.

U utorak je, kako navodi slovenski radio, iz Generalne policijske uprave (GPU) priopćeno da i policija može zaplijeniti strani brod koji se nađe u slovenskim vodama u ribarenju ako nije prisutna ribarska inspekcija, samo da o tome poslije mora obavijestiti inspekciju.

Isto je tumačenje za slovenski radio u utorak dao i Igor Simšič iz Inspektorata za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Sada je stvar oko nadležnosti jasna, no pitanje je kako bi eventualna pljenidba djelovala na odnose s Hrvatskom ako bi se primijenila u Piranskom zaljevu odnosno Savudrijskoj vali koja je u zadnje vrijeme najčešći predmet spora oko jurisdikcije odnosno suverenosti na moru, komentirao je izjave slovenski radio. Odnosi s Hrvatskom, odnosno "meki stav" koji sadašnja vlada premijera Ropa ima u ostvarivanju prava jurisdikcije na moru istaknuta je tema uoči parlamentarnih izbora koji će održati 3. listopada.

Kako je u utorak u priopćenju za javnost naveo zastupnik u parlamentu Jožef Jerovšek, slovenska vlada mu je na njegovo izravno pitanje navela "da slovenska policija ima zakonsku osnovu i jasne naputke za izvršavanje zadaća na moru". Jerovšek, član Demokratske stranke (SDS) oporbenog prvaka Janeza Janše i predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi, u izjavi navodi da će tražiti novi sastanak parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i prihvaćanje jasnih stajališta o kontroli Piranskog zaljeva. Na sjednici bi trebalo prihvatiti zaključke koji bi obvezali vladu i policiju, ustvrdio je u izjavi Jerovšek.

Pročitajte više