Različite verzije o ubojstvo talijanskog agenta u Bagdadu

TALIJANSKI izvješće o smrti agenta tajne službe SISMI Nicole Caliparija, kojeg su u Bagdadu 4. ožujka ove godine ubili američki vojnici dok se automobilom vozio prema zrakoplovnoj luci nakon oslobađanja novinarke Giuliane Sgrena, razlikuje se od onoga koji su predstavile američke vlasti, pišu u utorak talijanski listovi.

Dokument od 52 stranice koji je u noći između ponedjeljka i utorka objavila talijanska tajna služba u suprotnosti je s izvješćem koji su objavile Sjedinjene Američke Države.

Prva i ključna razlika, po talijanskim stručnjacima, jest u činjenici da ni jedan znak nije upozoravao na mjesto američke barikade gdje je Calipari ubijen.

Jedina točka s kojom je suglasno talijansko s američkim izvješćem, odnosi se na ponašanje američkih vojnika. Jedno i drugo izvješće naime tvrdi da oni nisu namjerno ubili Caliparija, već su pucali na njegov automobil zbog "stresa".

Stručnjaci iz Rima nadalje tvrde da su Amerikanci bili upozoreni na nazočnost tajnog agenta SISMI-a u Bagdadu premda nisu znali detalje o njegovoj misiji.

Brzina kojom se kretao automobil s Caliparijem nije bila takva da je bilo opravdano otvoriti vatru, navodi se u talijanskom izvješću. Amerikanci naime govore o brzini od oko 80 milja na sat, a Talijani o upola manjoj.

Talijanski stručnjaci navode i velike teškoće u istrazi, prikrivanje dokaza primjerice, zbog čega nije bilo moguće objektivno rekonstruirati sve što se dogodilo.

Američke su vlasti drukčije prikazale mjesto događaja i puno su toga tajili pred Talijanima opravdavajući to vojnim tajnama, navodi se u talijanskom izvješću.

Talijanski tisak u utorak postavlja pitanje kako će talijanska vlada postupiti na temelju izvješća talijanskih stručnjaka.

Razmatranje izvješća bit će u četvrtak na dnevnom redu prvo Zastupničkog doma a zatim Senata i prema najavama, o izvješću će govoriti premijer Silvio Berlusconi.

Analitičari predviđaju da događaj neće ugroziti američko-talijansko savezništvo i da će sve završiti na ocjeni da je riječ o incidentu.

Očekuje se ipak da će neke oporbene stranke, poput Zelenih, zatražiti u parlamentarnoj raspravi povlačenje talijanskih snaga iz Iraka.

Pročitajte više