Razminiranje u baranjskim šumama

U TORJANAČKIM šumama u Baranji u tijeku je razminiranje šumskih prometnica i površina, a velik problem predstavljaju mine koje su se nakon odrona zemljišta našle u Dravi, rečeno je na današnjem sastanku predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje, tvrtke za humanitarno razminiranje DOKING i Hrvatskih šuma koji financiraju to razminiranje.

Razminiranje toga dijela šumskog prostora, u vlasništvu Hrvatskih šuma Uprave šuma Osijek, trebalo bi biti završeno za 35 radnih dana, izjavio je Josip Tuličić, direktor Razminiranja tvrtke DOK-ING. Po njegovim riječima, ukupno treba biti razminirano 76.460 četvornih metara, što Hrvatske šume financiraju s 1,4 milijuna kuna. Tijekom rada na terenu otkrilo se da je došlo do urušavanja 150 metara dravske obale.

Do sada je na tom šumskom prostoru nađen daleko veći broj minsko- eksplozivnih sredstava nego što se pretpostavljalo, kazao je Branko Peškir, voditelj službe pirotehničara DOK-ING-a, ´zbog toga što su tzv. djelovodnici po kojima rade nekompletni´. ´Riječ je o crti razdvajanja gdje su obje strane tijekom ratnih operacija postavljale i mijenjale minska polja´, rekao je Peškir.

Dosad je pronađeno 46 protutenskovskih mina, 20 protupješačkih nagaznih i 20 protupješačkih poteznih mina, te veća količina različitog streljiva, ručnih bombi i tromblona, kazao je Peškir, te je dodao kako su jučer ta minsko-eksplozivna sredstava uništena. Jučer i danas pronađeno je novih 40 protutenkovskih mina.

Hrvatski centar za raminiranje, tvrtka DOK-ING i Hrvatske šume potpisale su aneks ugovora vezan uz poslove razminiranja u rijeci Dravi jer to nije bilo u prvobitnom ugovoru, budući da su radovi na terenu otkrili da u Dravi postoji veća količina mina. Aneksom ugovora dijelovi dogovorenog posla za drugi dio šumskih prometnica preusmjerit će se na vađenje mina iz Drave jer postoji velika opasnost da se one kod niskog vodostaja aktiviraju, istaknuto je na sastanku. Josip Tuličić je upozorio da se ista problematika odnosi i na Dunav gdje su brojna minsko-eksplozivna sredstva jer je također tijekom godina došlo do urušavanja obale, ´a to nije evidentirano u djelovodnicima´.

Po riječima Pavla Vratarića, upravitelja Hrvatskih šuma Uprave šuma Osijek, ta je tvrtka dosad financirala razminiranje 2509 hektara u Baranji, čime je omogućen pristup do 145.000 prostornih metara drvne mase te je osiguran posao za mnogo radnika. Od završetka mirne reitegracije Hrvatske su šume u Baranju uložile oko 80 milijuna kuna za razminiranje, za obnovu devastiranih objekata i pošumljavanje. U Kopačkom ritu razminirana su 1572 hektara.

Problem je miniranog područja u baranjskim šumama velik jer djelatnici moraju raditi s detektorima kojima pregledavaju svaki trupac. Za tu namjenu Hrvatske su šume kupile sedam detektora, a tijekom rada uništeno ih je već pet, rečeno je na sastanku.

Pročitajte više